Γιατί νέος … Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πρόεδρος του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, -με σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις μέλη-, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος.
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους γνωρίζοντες τα επιμελητηριακά δρώμενα, ο Γιάννης Μπρατάκος πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του περασμένου έτους 2021, έκανε τα πάντα για να αναλάβει την προεδρία του ΕΒΕΑ.
Είχε προηγηθεί, στις 6 Αυγούστου του 2021, ο αδόκητος θάνατος του Κωνσταντίνου Μίχαλου , ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 61 ετών, στο εργοστάσιο του στο Κρυονέρι Αττικής, δίνοντας σκληρή μάχη για να το σώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν τότε ξεσπάσει στην Αττική.
Ο Γιάννης Μπρατάκος, όντας Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ δεν θέλησε να χάσει την «ευκαιρία» και προτάσσοντας την ιδιότητα του, -αυτή του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας-, κατάφερε να «πείσει» τους αντιπάλους του για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΒΕΑ, μετά την απώλεια του Κ. Μίχαλου, να υπαναχωρήσουν και να μην θέσουν καν υποψηφιότητα.
Και βέβαια το «χεράκι» του για την εκλογή Μπρατάκου στην ηγεσία του ΕΒΕΑ το έβαλε και για τα καλά μάλιστα το Μαξίμου. Άλλωστε ο κ. Μπρατάκος ήταν γενικός διευθυντής του κόμματος.
Θα πουν πολλοί ότι έτσι είναι η πολιτική. Οι ισχυροί χρησιμοποιούν την δύναμη τους για να πετύχουν τους στόχους τους.
Μόνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι παραμάγαζα των κομμάτων. Δεν είναι Τοπικές Οργανώσεις. Είναι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της χώρας, με θεσμικό ρόλο να συμβουλεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση για το τι πρέπει να πράξει προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ακριβώς αυτό έπραττε εν ζωή ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, γι΄ αυτό άλλωστε και με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί πάνω απ΄ όλα έβαζε τον επιμελητηριακό θεσμό και όχι την κομματική του ταυτότητα.
Ο διάδοχος του Γιάννης Μπρατάκος, εκ των πραγμάτων ως γενικός διευθυντής της ΝΔ, για τον λιγότερο από ένα χρόνο που βρέθηκε στην προεδρία του ΕΒΕΑ, λειτούργησε ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ και λιγότερο ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου.
Αυτά όμως, ανήκουν στο παρελθόν, έστω και στο πρόσφατο.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει τώρα στο μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας το ΕΒΕΑ, για την αντικατάσταση του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος θέλοντας και μη παραιτήθηκε, καθώς αποτελεί ασυμβίβαστο να είναι και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και πρόεδρος Επιμελητηρίου.
Θα πει κανείς, ότι για τον περίπου ένα χρόνο που ήταν και πρόεδρος του ΕΒΕΑ και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε ασυμβίβαστο;
Θεσμικά όχι, αλλά να μην ξεχνάμε την πολιτική ρήση πως «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
Αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτά για κάποιους είναι ψιλά γράμματα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την παραίτηση Μπρατάκου από το ΕΒΕΑ, η κυβέρνηση και το Μαξίμου θα πρέπει να αφήσουν τους επιχειρηματίες-μέλη του ΕΒΕΑ να εκλέξουν χωρίς παρεμβάσεις τον νέο τους πρόεδρο.
Ο κατήφορος για τον εκατονταετή και πλέον Επιμελητηριακό θεσμό που ξεκίνησε επί της ουσίας αμέσως μετά τον αδόκητο θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, θα πρέπει να τερματιστεί.