Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ σε έρευνα της αποκαλύπτει -και δεν είναι η μόνη- ότι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση καλάθι του νοικοκυριού κρύβει εμπορικά τρικ, που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πλασματικών μειώσεων τιμών.
Μάλιστα η Ένωση Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, «δείχνει» και την κυβέρνηση να συμμετέχει στα τρικ. Όπως αναφέρει σε έρευνες που έκανε διαπιστώθηκε ότι πολλά καταχωρημένα προϊόντα ήταν διαθέσιμα μόνο σε τοπικές αγορές με τη φθηνότερη τιμή, τη στιγμή που το ίδιο προϊόν που διατίθεται σε όλη τη χώρα έχει προσαυξημένη τιμή. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι να παρουσιάζεται και από επίσημα χείλη, ότι συγκεκριμένες αλυσίδες έχουν ρίξει τις τιμές, ενώ το αληθές είναι ότι η μειωμένη τιμή αφορά μόνο μία μικρή περιοχή της χώρας!
Παράλληλα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να αποκομίζουν υπερκέρδη και μάλιστα ανενόχλητοι, παρ΄ όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν φορολόγησης των υπερκερδών αυτών, πολύ αργότερα βέβαια και ενώ τα πορτοφόλια των καταναλωτών αδειάζουν σήμερα.
Με τεράστια καθυστέρηση η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά η σκληρή για τους καταναλωτές πραγματικότητα είναι ότι οι πάροχοι «χρεώνουν» πολύ υψηλότερες «κατ΄ εκτίμηση» τιμές, από τις πραγματικές. Για παράδειγμα οι προμηθευτές ανακοίνωσαν για τον Οκτώβριο τιμές από 560 έως 700 ευρώ τη μεγαβατώρα εκτιμώντας ότι η χονδρική θα κυμανθεί πάνω από 500 ευρώ, ωστόσο ο μέσος όρος του προηγούμενου μήνα έκλεισε στα 230 ευρώ τη μεγαβατώρα και οι καταναλωτές πλήρωσαν τα … μαλλιά της κεφαλής τους.
Τους τελευταίους μήνες έχει ενσκήψει και ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές και συγκεκριμένα τους δανειολήπτες που βλέπουν τις τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει. Για αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων βέβαια ούτε λόγος. Η αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο.
Και ενώ αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα η ανακοίνωση από την ΕΡΓΑΝΗ για το ισοζύγιο απασχόλησης κατά τον μήνα Οκτώβριο που ήταν αρνητικό κατά 115.856 θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 244.052, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 359.908 (95.009 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 264.899 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).
Η σκληρή πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, εν μέσω της καταιγίδας των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους ζωής, έμειναν άνεργοι και χωρίς εισοδήματα 359.908 συμπολίτες μας.
Η δικαιολογία του υπουργείου Εργασίας πως το ισοζύγιο απασχόλησης είναι αρνητικό κάθε Οκτώβριο με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δεν απαλύνει τα βάσανα ούτε των ανέργων, ούτε των νεόπτωχων που δημιούργησε η ακρίβεια.