Ήδη, παγκόσμια είναι η ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, μετά τους δυο πυραύλους που έπεσαν σε Πολωνικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία και σχεδόν στο σύνολο της η Ευρώπη θεωρεί το πρόκειται για ρωσικό χτύπημα.
Οι Πολωνοί σχεδόν προετοιμάζονται για πόλεμο και καλούν το ΝΑΤΟ να δράσει, ενώ ο Ζελένσκι -και λογικό είναι- έσπευσε να εκμεταλλευτεί το χτύπημα -που σύμφωνα με πληροφορίες είχε και δυο νεκρούς- και να ζητήσει και αυτός δράση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Οι χώρες της Βαλτικής που κάποτε ήταν στα «δεσμά» της ΕΣΣΔ σήκωσαν και αυτές πολύ ψηλά τους τόνους και ζητούν επίσης δράση κατά της Ρωσίας.
Αν ελαφρά τη καρδία υιοθετηθούν από το ΝΑΤΟ και κυρίως από τις ΗΠΑ αυτές οι προτάσεις περί «δράσης» τότε με βεβαιότητα βαδίζουμε ολοταχώς προς τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, τον όλεθρο και την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ευτυχώς από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ επιδεικνύουν σύνεση και ψυχραιμία και δεν επιβεβαιώνουν ως ρωσικό το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία.
Και ο γγ του ΝΑΤΟ δείχνει να τηρεί χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας και ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση, καταλήγοντας με νόημα πάντως ότι «Το σημαντικό είναι να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».
Και η πιο «φρέσκια» είδηση δικαιώνει τους ψύχραιμους καθώς ο δημοσιογράφος που πρώτος έγραψε για το χτύπημα από τους πυραύλους, έδωσε διευκρινίσεις για το τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε την καταστροφή στην περιοχή της Πολωνίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Μάριουζ Γκιερζέφσκι, του Radia ZET, πηγές από τις πολωνικές Αρχές αναφέρουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για θραύσματα ρουκετών τις οποίες είχαν εξουδετερώσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Αν αυτό τελικά αποδειχθεί αληθές τότε και πάλι δικαιώνονται οι ψύχραιμοι και συνετοί. Γιατί θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, από λάθος … πληροφόρηση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που όλοι πρέπει να αναζητούμε και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα είναι το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και όχι η εξέλιξη του σε παγκόσμιο πόλεμο. Και για να επιτευχθεί η ειρήνη πρωτίστως πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων. Και οι πραγματικοί σύμμαχοι δεν είναι αυτοί που θέλουν όξυνση, αλλά αυτοί που βοηθούν στην αποκλιμάκωση.
Μια τέτοια προσπάθεια έγινε, άλλωστε λίγες ώρες πριν το χτύπημα στην Πολωνία, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί με την συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ.
Οι δυο ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, μπορεί να μην τα «βρήκαν» όπως άλλωστε ήταν φυσικό και αναμενόμενο, λόγω του εντονότατου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ωστόσο, με την στάση τους δημιούργησαν νέες ελπίδες ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας πορείας που θα οδηγήσει στο τέλος της όξυνσης και ενδεχομένως και στην αποφυγή μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ασία με αφορμή την Ταϊβάν.
Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και στην Ευρώπη.