Ο λόγος για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος για δεύτερη φορά, χθες, βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού αν όχι επικρίθηκε τουλάχιστον δέχτηκε υποδείξεις για να αλλάξει την τακτική με την οποία αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα των υποκλοπών.
Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, πήρε τη σκυτάλη από τον Κώστα Καραμανλή και, προφανώς χωρίς καμιά υστεροβουλία, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή. Γι αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας», είπε ο κ. Σαμαράς, ευθυγραμμιζόμενος με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Για την ιστορία, ο Κ. Καραμανλής από τα Ανώγεια της Κρήτης , είχε πει τα ίδια πράγματα:
«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».
Δυο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί, προφανώς για το καλό της παράταξης τους, λένε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει στάση, γιατί οι χειρισμοί του στο ζήτημα των υποκλοπών βλάπτουν την παράταξη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα το πράξει;
Η τελευταία του ευκαιρία είναι σήμερα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές.
Ένα νομοσχέδιο που έχει πλήρως απορριφθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με στόχο τη συγκάλυψη», ενώ αντίθετοι με το νομοσχέδιο, είναι και σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή για να εκφέρουν τις απόψεις τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να διαλέξει. Ή θα εμείνει στη στάση του, δικαιώνοντας όσους τον θεωρούν «ένοχο» για τις υποκλοπές ή θα τροποποιήσει τις αμφισβητούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου και θα δεσμευτεί γι΄ αυτό που του ζητούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ. Να σταματήσει να επικαλείται το «απόρρητο» και να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Αν είναι αθώος, δεν θέλει και πολλή σκέψη το τι θα πράξει. Αν δεν αλλάξει τακτική, όμως, οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο προσωπικές , αλλά θα πλήξουν και ολόκληρο του κόμμα του.
Και τότε οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς ίσως δεν αρκεστούν σε προτροπές και νουθεσίες.