Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα , αποτελεί μια ενέργεια που καταδεικνύει μια de facto μη αναγνώριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αποτελεί ενδεχομένως προάγγελο και άλλων ενεργειών που θα ακολουθήσουν.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από το Ζάππειο, δηλώντας ότι πλέον μετά τις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για την πολιτική καταδίκη των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη τώρα μεταφέρει «την πρόταση μομφής στο λαό», ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Για πολλοστή φορά βέβαια, η κυβέρνηση συνέχισε να παίζει το … κρυφτούλι και τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης από τη συχνότητα του κρατικού καναλιού, δεν έδωσαν καμιά ημερομηνία για την διενέργεια των εθνικών εκλογών, λέγοντας είτε με χρησμούς είτε ευθέως ότι αυτές θα γίνουν κάπου στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, αναδείχθηκαν έντονα και οι «έριδες» μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στον κεντροαριστερό χώρο, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να «φουντώνουν», προφανώς λόγω της μάχης για την περιχαράκωση των οπαδών τους, αλλά και την προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, δείχνει να είναι αδύνατη -προς το παρόν τουλάχιστον- μια συμμαχία των προοδευτικών κομμάτων προκειμένου, πριν από τις κάλπες, να συμφωνήσουν επί της αρχής για μια κυβερνητική συμμαχία, με στόχο την αποκαθήλωση μιας κυβέρνησης, αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όλα τα κόμματα κατηγορούν ιδιαίτερα μετά τις τεκμηριωμένες πλέον αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, ως αντιδημοκρατική και επικίνδυνη.
Οι «έριδες» αυτές μεταξύ των δυνάμεων του προοδευτικού κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψουν όλα τα κόμματα της ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που αντί να συμμαχούν απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση που όλα κατηγορούν, στρέφουν τα βέλη το ένα στο άλλο.
Και φυσικά θα ευνοήσουν για άλλη μια φορά το κυβερνών κόμμα που, όπως ευθέως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του και σημερινός πρωθυπουργός, θέλει να κυβερνήσει ξανά τη χώρα «αυτοδύναμα» και προφανώς και ανέλεγκτα, έστω και με κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων του ελληνικού λαού , γι’ αυτό και άλλαξε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ότι η μάχη των επόμενων εκλογών θα είναι σκληρή και το κυβερνών κόμμα έχει «ατού» που δεν έχουν τα ίδια, με πρώτο και κυριότερο την «εξουσία» και ότι αυτή συνεπάγεται.
Για μια πολιτική αλλαγή θα απαιτηθεί η υλοποίηση της αρχαιοελληνικής ρήσης «η ισχύς εν τη ενώσει».