Ήδη έβαλε τους ανθρώπους του να το επικοινωνούν με Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει, χθες, μεταξύ άλλων ότι «είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές… Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες … Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε… Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».
Απομακρύνονται λοιπόν οι εκλογές στη γείτονα και βέβαια ότι και να λέμε ο φονικός σεισμός σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό λόγο μετάθεση των εκλογών.
Ωστόσο στο σύνολο της η αντιπολίτευση, αλλά και οι επιζώντες του σεισμού και μεγάλη μερίδα τούρκων πολιτών , ασκούν σκληρότατη κριτική στον Ερντογάν για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, με τους αντιπάλους του να δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η διαφαινόμενη απόφαση του Ερντογάν να πάει πίσω την ημερομηνία των εκλογών τουλάχιστον για τρεις μήνες ότι διαρρέουν τα «παπαγαλάκια» του, θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία και συνεχώς μιλάει για γρίφους αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει πλήρης εξάντληση της τετραετίας του, πράγμα που σημαίνει εκλογές κατακαλόκαιρο.
Σοβαρός λόγος για μια τέτοια απόφαση φυσικά και δεν υφίσταται. Αλλά στους σχεδιασμούς της κυβερνώσας παράταξης είναι να περάσει από τη Βουλή μια σειρά προεκλογικών - ρουσφετολογικών νομοθετημάτων προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο των δυσαρεστημένων πολιτών, αλλά όπως λέει η αντιπολίτευση και να «κλείσει» όσο μπορεί ανοιχτές υποθέσεις και να «σβηστούν» με το χρόνο όλα όσα της καταγγέλλονται για σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Μπορεί λοιπόν στα δημοσιογραφικά γραφεία να είχαμε προεξοφλήσει εκλογές το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά αυτό πλέον δεν είναι σίγουρο.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει και μια ακόμη δικαιολογία για την καθυστέρηση των εκλογών. Ακόμη και στο τέλος της τετραετίας να γίνουν θα προηγηθούν, όπως όλα δείχνουν, των εκλογών στην Τουρκία και έτσι εκλείπει ο κίνδυνος να μην έχει εκλεγμένη κυβέρνηση η χώρα μας, ενώ στην Τουρκία θα είχε εκλεγεί πρόεδρος και ειδικά ο Ερντογάν, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ενώ εμείς θα τρέχαμε στις κάλπες.
Μένει να δούμε λοιπόν αν η εκλογική καθυστέρηση του Ερντογάν θα έχει μιμητές…