Για ακόμη μια φορά, πολλοί από τους χρήστες των social media αντέδρασαν επιφανειακά και στάθηκαν στον τίτλο ενός άρθρου και όχι στην ουσία του πιστοποιώντας ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει το άρθρο της WSJ ευκόλως θα διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για προτροπή προς τους αναγνώστες να κόψουν το πρωϊνό τους για να κάνουν οικονομία, αλλά για να κριτικάρει την αλματώδη αύξηση των τιμών και στις ΗΠΑ ιδιαίτερα στα προϊόντα που απαρτίζουν το πατροπαράδοτα πλούσιο αυτό πρόγευμα των Αμερικανών.
Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τα βάζουν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν καταγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα, όπως η αδυσώπητη ακρίβεια που πλήττει τον πλανήτη, εστιάζοντας μόνο στους τίτλους των δημοσιευμάτων.
Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει κάποιους Έλληνες πολιτικούς που δρουν με το σκεπτικό του αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτά που αυτοί θέλουν να βλέπουν, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Και για να γίνουμε πιο σαφείς δεν θέλουν να βλέπουν τις πραγματικές διαστάσεις της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Και θεωρούν ότι με «καλάθια» και «πανέρια» θα τους ξεγελάσουν.
Η πραγματικότητα, όμως, δεν διαστρέφεται.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 7% που όσο και αν θέλουν οι κυβερνώντες να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, η αλήθεια παραμένει ότι όλα ακριβαίνουν.
Αλλά περισσότερο απ’ όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ακριβαίνουν τα τρόφιμα και μάλιστα με ρυθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθωρισμού της τάξης του 15,4%.
Έτσι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή μέσα σε ένα χρόνο από τον Ιανουάριος του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών σε γαλακτοκομικά και αυγά 25%, έλαια και λίπη 23,1%, κρέατα 19,3%, ψωμί και δημητριακά 18,6%, λοιπά τρόφιμα 15,6%, καφέ, κακάο, τσάι 10,9%, λαχανικά 10,9%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά 9,2%, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων 7,8% και αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα 7,6% και ο κατάλογος των ανατιμήσεων δεν έχει τέλος.
Και αυτές οι αυξήσεις είναι υπαρκτές παρά την προτροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να ψωνίζουμε από τα «καλάθια» και τα «πανέρια» που διαφημίζει ως δήθεν μέρος της λύσης για το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης σε δυσθεώρητα ύψη του κόστους ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Δυστυχώς στην χώρα μας μεγάλη μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν αντιμετωπίζει σκωπτικά την ακρίβεια, όπως έκανε η WSJ, αλλά υπερθεματίζει στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας, παρουσιάζοντας ως τη μια και μοναδική αλήθεια την επιτυχία των κυβερνητικών «καλαθιών».