Και μάλιστα η σχετική δήλωση του έγινε στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών του υπουργικού του συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα του κύριου Μητσοτάκη είναι ότι πολλοί από τους υπουργούς και τους βουλευτές του που κινούνται προς την άκρα δεξιά έχουν εκφράσει είτε δυναμικά, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης, είτε με χαμηλότερους τόνους, την κάθετη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο νομιμοποίησης του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών.
Και δυστυχώς αυτή η στάση τους δεν απορρέει μόνο από τις προσωπικές τους υπερσυντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις, αλλά και από όσα εισπράττουν από μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που και αυτοί βρίσκονται στην ίδια πλευρά της ακραίας συντήρησης.
Αυτό φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και επιχειρεί να μεταθέσει στις «ελληνικές καλένδες» την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μια νομιμοποίηση που αν γίνει θα έχει ως φυσική συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος και για τεκνοθεσία από μέρους τους, εξέλιξη που οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης της ΝΔ διόλου βλέπουν με καλό μάτι.
Σ΄ αυτούς προφανώς αναφέρεται ο πρωθυπουργός στη δήλωση του, ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα». Θέλει να δει αντιδράσεις ή το πλέον πιθανό θέλει να καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις λάβει.
Μικροκομματική και ψηφοθηρική τακτική εν όψει εκλογών, κάνει καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει τριγμούς στην κομματική βάση της ΝΔ και μάλιστα για ένα ζήτημα που ειλικρινά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές του θέσεις.
Γιατί ναι μεν ο πρωθυπουργός εμφανίζεται υπέρμαχος στα λόγια για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών –για την τεκνοθεσία δεν έχει πάρει θέση- αλλά οι πράξεις του άλλο δείχνουν.
Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι αν η τελευταία δήλωση Μητσοτάκη για «πάγωμα» της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα φόβου αναβρασμού στον κυβερνών κόμμα και απώλειας ψήφων στις επικείμενες ευρωεκλογές ή κάτι βαθύτερο.