Έτσι, έκανε και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά προφανώς του ξέφυγε μια «χοντράδα» σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των τιμών που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των δήθεν μέτρων που έλαβε προσφάτως η κυβέρνηση του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων έγραψε στην ανάρτηση του ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ότι τώρα έχει 4 «όπλα» να την αντιμετωπίσει.
Και αναφερόμενος στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος που αποδεδειγμένα στην Ελλάδα πωλείται μέχρι και 213% (!) πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι με το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους οι τιμές αναμένεται (δεν έχει γίνει καν ακόμη) να πέσουν κατά 10-20%!
Προφανώς κάτι δεν έχει υπολογίσει σωστό ο πρωθυπουργός. Αν θεωρεί επιτυχημένο ένα μέτρο που ρίχνει τις αυξημένες κατά 213% τιμές κατά 10-20%, τότε θεωρεί και του πολίτες αυτής της χώρας ιθαγενείς που μπορεί να τους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Την ίδια ώρα βέβαια στην αγορά γίνεται πραγματικός χαμός από τις αυξήσεις στις τιμές ιδιαίτερα των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης.
Και αυτό αποδεικνύεται επισήμως από την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού που τον Δεκέμβριο πήρε ξανά την ανηφόρα με τα τρόφιμα να τρέχουν με αυξήσεις της τάξης του 8,9%.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις για το τρέχον έτος ήταν μόλις 3% δηλαδή τρεις φορές κάτω από τον πληθωρισμό που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι καθηλωμένοι και αρκετά χαμηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Όσο και αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του προσπαθούν να παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους μισθούς είναι αμείλικτα. Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι 23.700 ευρώ, όταν στην Ιταλία είναι 40.950 ευρώ, στην Ισπανία είναι 39.095 ευρώ, στο Βέλγιο είναι 59.154 και στην Γαλλία είναι 48.131 ευρώ.
Την ίδια περίοδο η Ελλάδα παρουσιάζει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τις προαναφερόμενες χώρες - και όχι μόνο - θυμίζοντας στους παλαιότερους το «ειρωνικό» σλόγκαν της δεκαετίας το ’80 μισθοί Ελλάδας και τιμές Βρυξελλών.