Γιάννης Τριήρης: Ενδύθηκε τη «στολή» του Ναπολέοντα

Γιάννης Τριήρης: Ενδύθηκε τη «στολή» του Ναπολέοντα
Δευτέρα, 18/03/2024 - 07:41

Τη στολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη θέλει να «ενδυθεί» ο Εμανουέλ Μακρόν, επιμένοντας στην άποψη του ότι οι Ευρωπαίοι πρωτοστατούντων των Γάλλων θα πρέπει να εκστρατεύσουν στην Ουκρανία για να κατατροπώσουν τον Πούτιν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις της πλειοψηφίας των άλλων Ευρωπαίων εταίρων της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας, επιμένει εμμονικά στην άποψη του για μια πολεμική εκστρατεία στην Ουκρανία εναντίον του Πούτιν που σίγουρα θα αιματοκυλήσει την πολύπαθη Ευρώπη, κάνοντας πολλούς να θεωρούν ότι βλέπει τον εαυτό του ως έναν νέο Μέγα Ναπολέοντα.

Μόνο που ο Μέγας Ναπολέων έχασε τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας το 1812, θρηνώντας μάλιστα περισσότερο από μισό εκατομμύριο Γάλλους στρατιώτες.

Ο Μακρόν, όμως, προφανώς ελλείψει και ιστορικής μνήμης, κάθε τόσο επαναφέρει την πολεμοκάπηλη άποψη του για ένα πόλεμο και μάλιστα πυρηνικό εναντίον του Πούτιν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, μάλιστα δείχνοντας να χάνει κάθε μέτρο υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι μια «μεσαίου μεγέθους δύναμη» και τόνισε ότι η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, με ότι σημαίνει αυτή η επικίνδυνη επισήμανση του.

«Δεν πρέπει να μας πιάσουν φόβοι, δεν έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη δύναμη, η Ρωσία είναι μέτριου μεγέθους δύναμη. Με πυρηνικό οπλοστάσιο βέβαια, αλλά με ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πολύ χαμηλότερο από αυτό των Ευρωπαίων», εκτίμησε ο Μακρόν.

Και στη συνέχεια δεν δίστασε, δείχνοντας τη μισαλλοδοξία του, να μειώσει τη Γερμανία και τον Όλαφ Σολτς δηλώνοντας στον δημοσιογράφο της Le Parisien, πως «η Γερμανία έχει μια στρατηγική κουλτούρα μεγάλης σύνεσης, μη επέμβασης και κρατά αποστάσεις από την πυρηνική ενέργεια. Πρόκειται για ένα μοντέλο διαφορετικό από αυτό της Γαλλίας, που έχει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό».

Προφανώς και τέτοιοι ηγέτες είναι επικίνδυνοι για την Ευρώπη, καθώς δεν προάγουν την ειρήνη και την επίλυση των όποιων ζητημάτων με την διπλωματία, αλλά αντίθετα αν δεν απομονωθούν μπορούν να προκαλέσουν νέους πολύνεκρους καταστροφικούς πολέμους.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν μετρήσεις κοινής γνώμης των ευρωπαίων πολιτών που δείχνουν ότι μόλις το 10% πιστεύει πλέον πως η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τον πόλεμο με τη Ρωσία και η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική συμβιβαστική λύση. Ακόμη και οι ίδιοι οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους θέλουν επίλυση του προβλήματος με διαπραγματεύσεις και όχι με εμπλοκή τους σε πόλεμο.

Και όταν οι ίδιοι οι λαοί δεν θέλουν πόλεμο -και καλά κάνουν- οι ηγέτες τους θα πρέπει να επιδεικνύουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

ΥΓ. Χθες οι Ρώσοι ανέδειξαν για πέμπτη φορά Πρόεδρο τους τον Πούτιν με ποσοστό σχεδόν 88%, έστω και αν ο δυτικός κόσμος πιστεύει ότι οι εκλογές στη Ρωσία «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες». Ο Πούτιν, όμως, είναι και πάλι Πρόεδρος μιας χώρας που σίγουρα δεν είναι αυτή που θέλει να παρουσιάσει ο Μακρόν, οικονομικά αδύναμη και στρατιωτικά μεσαίου μεγέθους. Η ιστορία το έχει αποδείξει.