Γιάννης Τριήρης: Εμμονικοί και ψευδολόγοι

Γιάννης Τριήρης: Εμμονικοί και ψευδολόγοι
Τρίτη, 21/05/2024 - 06:33

Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒΤ για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποτελεί και πρόταση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οικονομικών αναλυτών, ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε, χθες, απέναντι στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννη Γιώτη σε πάνελ με θέμα τον πληθωρισμό και όπως ήταν αναμενόμενο παίχτηκε πινγκ πονγκ ευθυνών για την ακρίνεια που μαστίζει την αγορά και τους Έλληνες καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος της βιομηχανία τροφίμων, όπως ήταν φυσικό, προσπάθησε να απενοχοποιήσει τον κλάδο του και έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει ότι οι βιομήχανοι κάνουν ότι μπορούν για να απορροφήσουν τις αυξήσεις που έχουν προκληθεί κατά την άποψη του από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Μάλιστα, περνώντας στην αντεπίθεση είπε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών πως «Είμαστε (σ.σ. η βιομηχανία τροφίμων) άδικα στο στόχαστρο. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες».

Και στη συνέχεια εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, καταλογίζοντας της -και δικαίως- ότι μεγάλο μέρος της ανόδου των τιμών οφείλεται και στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα καλώντας τον υπουργό να προβεί στη μείωση του.

Και φυσικά όλοι ξέρουμε, πως η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒΤ για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποτελεί και πρόταση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οικονομικών αναλυτών, ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, για μια ακόμη φορά ήταν εμμονικά αντίθετος, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε με στόμφο: «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού».