Μια κίνηση απελπισίας του Έλληνα πρωθυπουργού, που βλέπει λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές την ακρίβεια να έχει φέρει στα όρια τους του καταναλωτές και να αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απειλεί να του κόψει ψήφους, χωρίς ο ίδιος και η κυβέρνηση του να μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προφανώς γιατί ήταν στη λάθος κατεύθυνση, η Ελλάδα παρέμεινε πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό και κυρίως στον πληθωρισμό τροφίμων.
Έτσι, ο πρωθυπουργός νόμισε ότι έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, δημοσιοποιώντας ότι ζήτησε την παρέμβαση της Ε.Ε., για ένα πρόβλημα που ο ίδιος αδυνατεί να λύσει, προφανώς γιατί είναι πάνω από τις δυνάμεις του.
Και μέσα σε λίγες μέρες η κυρία φον ντερ Λάιεν του έστειλε και αυτή γράμμα απάντηση στο αίτημα του που όποιος τι διαβάσει χωρίς να φοράει κομματικά γυαλιά καταλαβαίνει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να πράξει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα.
Το φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, χθες, με το που έγινε γνωστή η απάντηση της Κομισιόν στον πρωθυπουργό εστίασαν στις τυπικές ευγένειες της Κομισιόν του τύπου «χαιρετίζουμε την επιστολή η οποία θα υποστηριχθεί και αγνόησαν την ουσία της.
Και ποια είναι αυτή;
Η κα φον ντερ Λάιεν ξεκαθαρίζει πως «σύμφωνα με την συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο». Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ο «εύθετος χρόνος». Ίσως και ποτέ.
Άλλωστε σε άλλο σημείο της απαντητικής επιστολής της Ε.Ε. προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνεται πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη ρυθμιστικών περιορισμών που επιβάλλονται από τους προμηθευτές στους πωλητές λιανικής, εμποδίζοντας τους να προμηθεύονται στη χώρα της επιλογής τους».
Γνωρίζει δηλαδή και επιβεβαιωμένα η Ε.Ε. τις παρατυπίες των πολυεθνικών για να φουσκώνουν τις τιμές σε όποιες χώρες τους το επιτρέπουν -που αίφνης ανακάλυψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Και προφανώς δεν θα κάνει ούτε τώρα γιατί το ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντίθετα μάλιστα αποδήμησε και την δήθεν νέα πρωτιά του να ζητήσει αυτός πρώτος έλεγχο στις πρακτικές των πολυεθνικών, καθώς στην απάντηση της αναφέρει ακόμη πως «αρκετά κράτη-μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα (σ.σ. των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών) και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού».
Μια τρύπα στο νερό λοιπόν η δήθεν κίνηση-ματ του πρωθυπουργού να ζητήσει παρέμβαση της Ε.Ε. για την ακρίβεια. Έτσι τουλάχιστον του (τον) … έγραψε η Ούρσουλα.