Γιάννης Τριήρης: Στα πρότυπα της Κίνας

Γιάννης Τριήρης: Στα πρότυπα της Κίνας
Τρίτη, 25/06/2024 - 06:29

Και ενώ σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα όπως προβλέπει διάταξη του νόμου Γεωργιάδη (5053/23), ήρθε ένα ακόμη δυνατό χαστούκι για τους εργαζομένους.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό την κα Κεραμέως αποφάσισε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στην βιομηχανία –ίσως και όχι μόνο- μια ώρα παραπάνω την ημέρα , φυσικά χωρίς να αμείβονται, καθώς θα εξαιρούνται από τον χρόνο εργασίας, τόσο ο χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, όσο και ο χρόνος των διαλειμμάτων από την εργασία.

Πραγματικές συνθήκες γαλέρας δηλαδή, στα πρότυπα της Κίνας που άλλωστε επιχειρεί να αντιγράψει η χώρα μας με την σημερινή της κυβέρνηση, καταπατώντας κάθε εργατικό δικαίωμα και ξεχαρβαλώνοντας τελείως την αγορά εργασίας και σε συνθήκες και σε αμοιβές.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επικαλείται για τη νέα αυτή αντεργατική ρύθμιση που επιμηκύνει το ωράριο εργασίας ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1932 (!) περί ενεργού και μη ενεργού χρόνου εργασίας, δημιουργώντας συνθήκες μεσοπολέμου για τους εργαζόμενους και εργοδοτικής ασυδοσίας για τους βιομήχανους.

Και αυτό το επικίνδυνο πισωγύρισμα γίνεται με την επίκληση της δήθεν μεγάλης μεταρρύθμισης της ψηφιακής κάρτας που θα απέτρεπε εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Για τους εργαζόμενους αποδείχθηκε για άλλη μια φορά άνθρακας ο θησαυρός των κυβερνητικών μεγαλοστομιών, καθώς και οι διατάξεις περί της ψηφιακής κάρτας άρχισαν να γίνονται κουρελόχαρτα με νέες διατάξεις που προβλέπουν σωρεία εξαιρέσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση και λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και λόγω εξυπηρέτησης των πολιτικών της φίλων συνεχίσει να κατεδαφίζει κάθε εργατικό δικαίωμα στο βωμό των απαιτήσεων των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, που απλά σημαίνει συνθήκες Κίνας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα την περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα στις δυτικές χώρες γίνεται σοβαρή προσπάθεια για μείωση των ωρών και των ημερών εργασίας, με τις μελέτες να δείχνουν ότι έτσι αυξάνεται τόσο η αποδοτικότητα των εργαζομένων, όσο και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Προφανώς, όμως εμείς σαν χώρα βρισκόμαστε εκατό χρόνια πίσω. Και όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας αλλά και στους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία της τάξης του -8,3%, για την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη 2019 – 2023, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα βασικά αγαθά.

Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να φορτώσει με μια ώρα επιπλέον εργασία τους εργαζόμενους χωρίς να πληρώνονται, ίσως για να μην έχουν το χρόνο να σκέφτονται τα δεινά τους.