Γιάννης Τριήρης: ΠΑΣΟΚ-Κρυφτούλι με τους αριθμούς

Γιάννης Τριήρης: ΠΑΣΟΚ-Κρυφτούλι με τους αριθμούς
Δευτέρα, 07/10/2024 - 06:48

Πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 6/10 οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες ανέδειξαν το δίδυμο που την επόμενη Κυριακή θα αναμετρηθεί για την προεδρία του κόμματος.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα τα στελέχη του κόμματος στις δηλώσεις τους έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην προσέλευση του κόσμου στις κάλπες και θριαμβολόγησαν για την «μεγάλη συμμετοχή.

Είναι αυτή η αλήθεια; Πράγματι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα δημοσκοπικά εμφανίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και κατά συνέπεια ως ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, στις επερχόμενες εκλογές;

Μήπως , όμως, κάποιοι παίζουν «κρυφτούλι» με τους αριθμούς;

Χθες, οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες ήταν λίγο περισσότεροι από 300.00Ο. Ο αριθμός αυτό ναι με είναι αυξημένος κατά περίπου 30.000 ψηφοφόρους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που είχα αναδείξει πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά υπολείπεται κατά πολύ από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στις ευρωεκλογές του 2024, όσο και στις εθνικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει πάνω από 508.000 ψήφους, ενώ στις εθνικές εκλογές ακόμη περισσότερες πάνω από 617.000 ψήφους.

Με απλά λόγια από τους ψηφοφόρους του, στις «επίσημες» κάλπες, χθες, έδειξαν ενδιαφέρον σχεδόν οι μισοί.

Προφανώς κάποιοι θα πουν πως δεν μπορεί να γίνει έτσι σύγκριση. Γιατί άλλο οι ευρωεκλογές ή οι εθνικές εκλογές και άλλο μια εσωκομματική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που πρέπει να συνεκτιμηθεί για την προοπτική και την δυναμική που έχει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης ο αριθμός των πολιτών που ενδιαφέρονται για τον επόμενο ηγέτη της παράταξης, αν αυτός πραγματικά θέλει να είναι ο εν δυνάμει νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Και οι 300.000 ψηφοφόροι που ενδιαφέρθηκαν για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελούν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό, όπως εμφανίστηκε, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα συνοχής και απώλειας ψηφοφόρων όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις , ενώ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται έτοιμο να διασπαστεί εκ νέου και καταρρέει δημοσκοπικά.

Και έτσι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ είναι αν μια νέα ηγεσία ή μια επαναβεβαίωση της σημερινής του ηγεσίας, θα είναι ικανή να πετύχει την ενδυνάμωση του και να το καταστήσει πραγματικά ένα κόμμα που μπορεί να προσελκύσει τα εκατομμύρια ψηφοφόρους που απαιτούνται για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.