Γιάννης Τριήρης: Ανίκανοι να επιβληθούν σε φίλους και εχθρούς

Γιάννης Τριήρης: Ανίκανοι να επιβληθούν σε φίλους και εχθρούς
Τρίτη, 08/10/2024 - 06:32

Η Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη την εισβολή της στην Ουκρανία και μάλιστα απορρίπτει κάθε πρόταση, ακόμη και ευνοϊκή, για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας με την στάση της ότι δεν την τρομάζουν οι δυτικοί σύμμαχοι.

Εδώ και περισσότερα από δυόμιση χρόνια που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, η Δύση στο σύνολο της υποτίθεται ότι βρέθηκε στο πλευρό του Κιέβου, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ φρόντισε να εφοδιάσει με δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια, αλλά και με όπλα κάθε είδους την Ουκρανία.

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον στρατό του Πούτιν να κατακτήσει πάνω από το 20% του Ουκρανικού εδάφους, αλλά επί της ουσίας να η Ρωσία να μην έχει υποστεί και κάποια σοβαρή οικονομική ζημία από τα δυτικά μέτρα.

Και φτάσαμε πλέον σήμερα μέχρι του σημείου ο Πούτιν να απορρίπτει άκρως ευνοϊκές προτάσεις που του γίνονται κάτω από το τραπέζι για να σταματήσει τον πόλεμο, όπως το γερμανικό σχέδιο να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που κατέκτησε αρκεί να σταματήσει τον πόλεμο και να αποδεχτεί την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι πολλές προτάσεις για μια πιθανή ειρήνη έχουν διατυπωθεί, «αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις σκέψεις δεν έχει ρεαλιστική βάση».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στο προαναφερόμενο «γερμανικό σενάριο» και το απέκλεισε γιατί όπως άφησε να εννοηθεί η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση η γειτονική Ουκρανία, στα σύνορα της , να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η στάση αυτή αποτελεί άλλη μια επίδειξη ισχύος από μέρους της Ρωσίας προς την «όλη Δύση», που άγεται και φέρεται από τα «θέλω» και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο μεγάλος εχθρός της Δύσης λοιπόν, η Ρωσία, δείχνει τα δόντια της και εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος φαίνεται ότι κερδίζει κατά κράτος τους «συμμάχους» που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Και το πλέον απογοητευτικό είναι πως οι «σύμμαχοι» όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους, αλλά ούτε και να συνετίσουν τους «φίλους» τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ, που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία στη Γάζα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή όπου έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα, με κίνδυνο ακόμη και πυρηνικού πολέμου αφού βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και με το Ιράν.

Μάλιστα, άκρως ανησυχητική είναι η χθεσινή δήλωση-ομολογία αποτυχίας του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, πώς «ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει» και πως «ένα χρόνο μετά την τρομερή επίθεση κατά του Ισραήλ, η κατάσταση χειροτερεύει».

Το ουσιώδες στην ταραγμένη και επικίνδυνη εποχή που διανύουμε λοιπόν είναι ότι οι ταγοί της «διεθνούς κοινότητας» αποδεικνύονται ανίκανοι να επιλύσουν τα προβλήματα δια της διπλωματικής οδού, ενώ ταυτόχρονα ηττώνται και επί του πεδίου.