Γιάννης Τριήρης: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Γιάννης Τριήρης: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος
Πέμπτη, 24/10/2024 - 06:46

Σε μια αψυχολόγητη ενέργεια προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στη Βουλή, όχι μόνο αρνούμενος να αποδεχτεί την παρουσία στο εθνικό κοινοβούλιο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, αλλά κάνοντας και καυστικά σχόλια εναντίον του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, οι «μαγκιές» του γύρισαν μπούμερανγκ τόσο γιατί ο Νίκος Παππάς κατέδειξε την άκρως αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του να αποχωρήσει από τη Βουλή ενώ στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν του χαρίστηκε και ανέδειξε εκ νέου την λανθασμένη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν.

Και ίσως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην ενδιαφέρεται και τόσο για την επίθεση που δέχτηκε από τον Νίκο Παππά με σκληρούς χαρακτηρισμούς «ασεβής, δειλός, ενοχικός». Αλλά το ότι με την φαεινή ιδέα που είχε να επιτεθεί στον Αντώνη καταλογίζοντας του «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά επειδή αντάλλαξαν χειραψία σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σίγουρα το έχει ήδη μετανιώσει, καθώς άνοιξε εκ νέου του ασκούς του Αιόλου μέσα στην ήδη σπαρασσόμενη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω κύκλων του, δεν άφησε να πέσει κάτω η καυστική ατάκα εναντίον του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έσπευσε να δημοσιοποιήσει ότι η επίθεση που δέχτηκε δεν είναι για την χειραψία που είχε ως όφειλε με τον πρόεδρο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εκδήλωση της επιχειρηματικότητας. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχεται την κριτική για υποχωρητική στάση του ιδίου και της κυβέρνησής του απέναντι στην Άγκυρα και τον Ερντογάν.

«Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος, αλλά ούτε η Λέσβος, ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις», ήταν η πληρωμένη απάντηση Σαμαρά στον Μητσοτάκη.

Και σε μια εποχή άκρως δύσκολη για τον [πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, όπου δεκάδες βουλευτές του τον αμφισβητούν πλέον ευθέως και για την εξωτερική του πολιτική και για την αποτυχημένη διαχείριση καυτών προβλημάτων στο εσωτερικό, το να προκαλείς ένα πρώην αρχηγό της παράταξης σου και πρώην πρωθυπουργό, τις θέσεις του οποίου στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων σου, μάλλον είναι μεγάλη γκάφα.

Είναι αυτό που ο θυμόσοφος λαός λέει «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος»

Στη σχεδόν βέβαιη δε περίπτωση που η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Μητσοτάκη, Γ. Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χ. Φιντάν, αποβεί άκαρπη ή ακόμη χειρότερο προβληματική τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τον πρωθυπουργό.

ΥΓ. Ήδη ο Ερντογάν έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας και της στάσης που θα τηρήσει ο Χακάν Φιντάν στη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, δηλώνοντας ότι «θα συζητήσουμε όλα τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο», με τα φερέφωνα του να αναφέρουν στον Τουρκικό Τύπο, ότι "οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν σε ένα μόνο θέμα, αλλά συζητούνται όλες οι αλληλένδετες διαφορές στη θάλασσα και στον αέρα". Και χθες, έκαναν τα λόγια τους πράξη για πολλοστή φορά «ανεβάζοντας» ξανά την ένταση στο Αιγαίο, με NAVTEX που εξέδωσαν και στην οποία διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου αποτελεί μέρος της "τουρκικής υφαλοκρηπίδας".