Γιάννης Τριήρης: Παιχνιδάκια … εξουσίας στη Δύση με απρόβλεπτες συνέπειες

Γιάννης Τριήρης: Παιχνιδάκια … εξουσίας στη Δύση με απρόβλεπτες συνέπειες
Τετάρτη, 13/11/2024 - 06:54

Όχι απλά παγωμάρα αλλά πανικό έχει επιφέρει στους δυτικούς συμμάχους η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως για τον τρόπο που θα χειριστεί την περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η άποψη που επικρατεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι πως ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος θα υλοποιήσει με κάθε τρόπο την προεκλογική του δέσμευση πως θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο πανικός οφείλεται στις δηλώσεις στενών συνεργατών του και κυρίως του γιού του, ο οποίος μάλιστα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πως τελειώνει η αμερικανική στήριξη στη χώρα του.

Μερικές ώρες αργότερα πάντως η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν , άρχισε τα παιχνιδάκια εξουσίας, δυο μήνες πριν εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν πέταξε στις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μια κίνηση που προφανώς δεν θα αρέσει καθόλου στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και ενδεχομένως να γίνει τελικά μπούμερανγκ για τους συμμάχους του Ζελένσκι και της ίδιας της Ουκρανίας, δεδομένης και της ιδιοσυγκρασίας του Ντόναλντ Τραμπ και του απρόβλεπτου των αντιδράσεων του.

Ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ όσο κάποιοι δρουν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχει χαράξει και τον πιέζουν έστω και λετικά να αποδεχτεί τις δικές τους πολιτικές.

Γιατί εκτός από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προβαίνει σε δηλώσεις που δεν αρέσουν στον Τραμπ, όπως η χθεσινή με την οποία κάλεσε τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

Και η δήλωση αυτή γίνεται ενώ είναι γνωστή δέσμευση του Τραμπ για άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Το μόνο βέβαιο πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων να αγνοούν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ γιατί δεν θα πετύχουν τίποτε περισσότερο από το να μεγαλώσουν τον κίνδυνο διακοπής κάθε βοήθειας προς την Ουκρανία όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις της επίσης απερχόμενης κυβέρνησης Σολτς στη Γερμανία, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ «ό,τι η Ευρώπη μπορεί να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», μάλλον δεν αποτελεί βοήθεια προς την Ουκρανία. Άλλωστε εδώ και περίπου 33 μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία όση βοήθεια σε χρήματα και όπλα και αν έλαβε από τους δυτικούς συμμάχους ο Ζελένσκι δεν κατάφερε να ανακόψει τους Ρώσους που πλέον κατέχουν πάνω από το 20% των εδαφών της Ουκρανίας.

Η μόνη λύση λοιπόν δεν είναι τα «παιχνιδάκια» εξουσίας σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια ρεαλιστική θεώρηση της κατάστασης με στόχο πάνω απ’ όλα τη λήξη του πολέμου, με όσο το δυνατόν δικαιότερους όρους.