Γιάννης Τριήρης: Περήφανοι ως φορομπήχτες και οπαδοί της φτώχειας των άλλων

Γιάννης Τριήρης: Περήφανοι ως φορομπήχτες και οπαδοί της φτώχειας των άλλων
Τετάρτη, 20/11/2024 - 07:04

Αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία είχε γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας πως παρατηρείται μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων και προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση Μητσοτάκη να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό καθώς τα χρήματα που υπάρχουν στα δημόσια ταμεία είναι πλέον πολλά.

Το δυσάρεστο είναι ότι το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν ήταν η κατακόρυφη αύξηση των φόρων –φορμπηχτική πολιτική λέγεται αυτή λαϊκά- αλλά πως η γερμανική εφημερίδα τον εκθείαζε για το «κομπόδεμα» που έχει κάνει την ώρα που οι πολίτες μαστίζονται από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να μεταφράσει το δημοσίευμα της Handelsblatt και να «μοιράσει» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως απόδειξη της ορθής πολιτικής που εφαρμόζει, προφανώς αισθανόμενος περήφανος για τους φόρους που φορτώνει στ συνήθη υποζύγια .

Κομπορρημονεί ο υπουργός Οικονομικών γιατί δυο λόγους. Γιατί έβαλε τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -καθώς ως γνωστό οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι στο απυρόβλητο- να πληρώσουν παραπάνω φόρους και παράλληλα γιατί όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «ο Χατζηδάκης δαπάνησε 4,8 δισ. ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα στο δεκάμηνο».

Και οι περικοπές αυτές του προϋπολογισμού, όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε, ότι έγιναν σε ζωτικούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις και σε βάρος της κοινωνίας .

«Το έχει πάρα πολλά χρήματα» η Ελλάδα που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, δεν είναι έπαινος. Είναι απόδειξη της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζει ο ακραία νεοφιελελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θυμίζει αυτά που έλεγαν στο παρελθόν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για «ματωμένα πλεονάσματα».

Την ίδια ώρα έβλεπε το φως της δημοσιότητας μια ακόμη ανάλυση από το επιστημονική ινστιτούτο της ΓΣΕΕ , από την οποία αποκαλυπτόταν το μέγεθος της φτώχειας που βιώνουν οι Έλληνες λόγω και των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους από εργασία.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, λοιπόν, από την ανάλυση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προκύπτουν τα εξής:

-Το 54% των εργαζομένων έχουν μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημα (μικτός μισθός) κάτω από 1.000 ευρώ.

-Το 70% των εργαζομένων έχουν μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 1200 ευρώ.

-Το 81,2% κάτω από 1500 ευρώ.

Σε μια εποχή που ο πληθωρισμός καλπάζει οι μισθοί αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς ούτε καν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των εργαζομένων.

Όταν το μέσο ενοίκιο για μια κατοικία σε αστική περιοχή της Αθήνας για μια τετραμελή οικογένεια ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα, ενώ μέσα σε δυο χρόνια οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα είδη σούπερ μάρκετ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 30% μεσοσταθμικά, ούτε καν τα 1500 ευρώ δεν αρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση.

Και έτσι απλά ακυρώνεται και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι ο μέσος μισθός το 2027 να φτάσει τα 1500 ευρώ. Γιατί τότε με τον πληθωρισμό να τρέχει οι αποδοχές αυτές θα εντάσσουν όλους όσους τις λαμβάνουν στο «όριο της φτώχειας»

Ειδικά για το ύψος των ενοικίων, θα πρέπει να επισημανθεί πως σήμερα απορροφά σχεδόν το 50% του υποθετικού μέσου μισθού του 2027 (1500 μικτά -1147 καθαρά) που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στο σήμερα απορροφά το 70% του μισθού του 54% εργαζομένων που αμείβονται με κάτω από 1.000 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, όμως, όπως και οι υπόλοιπη στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν επιτύχει και μάλιστα αισθάνονται και υπερήφανοι γιατί τα νούμερα να ευημερούν έστω και αν ο λαός δυστυχεί.