Γιάννης Τριήρης: Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό

Γιάννης Τριήρης: Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό
Παρασκευή, 29/11/2024 - 07:02

Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο «Κανένας» είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και το πρώτο σε ποσοστά κόμμα ούτε καν μπορεί να ονειρεύεται αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο που απειλεί να καταπιεί τα κόμματα.

Στο κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, όσο και αν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσπαθούν να δείξουν ψύχραιμοι, οι αποφάσεις και οι επιλογές τους του διαψεύδουν. Παρά το γεγονός ότι στην κυριολεξία το δεύτερο σε ψήφους κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, κόπηκε σε τρία κομμάτια και έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ και το πρώην τρίτο κόμμα και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει την δυναμική που θα «φόβιζε» τη Νέα Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα δείχνει να χάνει από τον δικό του κάκιστο εαυτό.

Πρωτίστως το άλυτο πρόβλημα της ακρίβειας σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές αμοιβές των εργαζομένων, το χάος στη δημόσια υγεία, η αδυναμία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που εντείνει την ανασφάλεια, αλλά και οι εντονότατες εσωτερικές διαμάχες, με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και πρόεδρος του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να «πυροβολούν» προ το Μαξίμου κόβει κάθε ελπίδα συσπείρωσης και σύμπνοιας στους κόλπους της ΝΔ.

Σε μια εποχή που οι προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό είναι εκρηκτικές στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεσπάσει ένας ακήρυχτος εμφύλιος και όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά και στην ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δεκάδες βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις στην ίδια την κυβέρνηση στηλιτεύοντας τις πολιτικές της.

Όσο και αν η εξουσία ενώνει, οι μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό της ΝΔ τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο από ποτές ορατές, γεγονός στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτεθεί κατά πρόσωπο τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και στον Κώστα Καραμανλή, δυο πρώην προέδρους του κόμματος με μεγάλα ερείσματα τόσο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και στην Κοινοβουλευτική της ομάδα.

Το μεγάλο πλήγμα, πάντως της κυβερνώσας παράταξης είναι πως πλέον ο πρόεδρος της και πρωθυπουργός έχει χάσει το προβάδισμα του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χάνοντας στην καταλληλότητα από τον «Κανένα» και έτσι έχει πάψει πλέον να αποτελεί το «ατού» του κόμματος, που βλέπει τα ποσοστά του στο 22,7% στην τελευταίο δημοσκόπηση, μετατρέποντας σε όνειρο θερινής νυκτός την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ακόμη και αν επιχειρηθεί –διόλου απίθανο έστω και αν διαψεύδεται- νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς για την κεντροαριστερά τα πράγμα είναι κάκιστα, με τον έναν μετά τον άλλο βουλευτή να εγκαταλείπουν το κόμμα, με αποτέλεσμα, χθες Πέμπτη 28/11, να έχει παραμείνει με μόλις 27 βουλευτές από τους 47 που εξέλεξε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εθνικές εκλογές και με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Μια κατάσταση που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανατραπεί στο προσεχές μέλλον όσο μεγάλη προσπάθεια και αν γίνει.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ευνοήθηκε από την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, να έγινε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα και να αυξάνει τα δημοσκοπικά ποσοστά του, αλλά η δυναμική που τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνει, δεν είναι τέτοια που να του δίνει βάσιμες ελπίδες για κατάκτηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Και βέβαια, υπάρχουν αρκετά ακόμη πολιτικά κόμματα που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν μια θέση στην επόμενη Βουλή, κυρίως το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής, η Νίκη, η Νέα Αριστερά, ίσως και άλλα που καθιστά αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα που λογικά θα παραμείνει η ΝΔ. Και με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δηλώνει και δεν θέλει να συγκυβερνήσει δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη βρίσκεται σε παγιδευμένο σε κινούμενη άμμο.