Τι διατράνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πως οι τράπεζες στην Ελλάδα ήταν και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο σε αντίθεση με τους άλλους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ένα συνεχή φορολογικό διωγμό.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», τόνισε ο πρωθυπουργός πιστοποιώντας ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι στο πλευρό των ισχυρών .
Και να αναφέρουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση κερδών και την τρέχουσα χρονιά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση λόγω ακρίβειας και χαμηλών εισοδημάτων.
Όταν οι Έλληνες έχουν το δεύτερο χαμηλότερο μισθό σε ολόκληρη την ΕΕ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα να κρατηθούν εν λειτουργία, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, συνολικά κέρδη 3,491 δισ. ευρώ , από 2,846 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξημένα κατά 22,66% σε ετήσια βάση.
Αλλά τα υπερκέδρη αυτά ο πρωθυπουργός του οικονομικού κατεστημένου αρνείται να τα φορολογήσει, καθώς ιδεολογικά και πολιτικά του έχει επιλέξει το «μάρμαρο» να το πληρώνουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια μισθωτοί και μικρομεσαίοι, τόσο με την άδικη έμμεση φορολογία του ΦΠΑ, όσο και με την διατήρηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα ακόμη στα χαμηλά.
Και μιας ο λόγος για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Σερ Κιρ Στάρμερ στον οποίο αναμένεται να θίξει και το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το ζήτημα είναι εάν θα είναι πιεστικός όπως επιβάλλεται να είναι για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών δεδομένου ότι πάγια εθνική θέση αλλά και πραγματικότητα είναι ότι αυτά αφαιρέθηκαν παράνομα, υπό συνθήκες λεηλασίας από την Ελλάδα και κατέληξαν στην Βρετανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ήδη έχει δηλώσει ότι «η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενών δε γίνεται με τη βρετανική κυβέρνηση αλλά με το Βρετανικό Μουσείο».
Γιατί το έκανε αυτό; Προφανώς γιατί δεν επιθυμεί νέες εντάσεις, όπως αυτή του Νοεμβρίου του 2023 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ είχε ακυρώσει αιφνιδιαστικά την συνάντηση τους γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχα κάνει δηλώσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τις ελληνικές απαιτήσεις.
Δυστυχώς, όμως, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, τουλάχιστον όσα έχουν γίνει γνωστά, οι διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, τραβούν σε μάκρος και δεν ικανοποιούν την ιστορική αλήθεια και ανάγκη για επιστροφή στην Ελλάδα των κλεμμένων Μαρμάρων.
Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που επιδιώκει σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους η κυβέρνηση είναι να έρθει σε έναν συμβιβασμό για «δανεισμό» των δικών μας Μαρμάρων.
Αυτή, όμως, δεν είναι λύση στο πρόβλημα και φυσικά ούτε επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επιχειρούν να την πλασάρουν επικοινωνιακά Μαξίμου και φιλικά μέσα ενημέρωσης.