Το ενδιαφέρον ισπανικών επενδυτικών και οικονομικών κύκλων μονοπωλεί η απόφαση του Συμβουλίου Ξένων Επενδύσεων ισπανικής Κυβέρνησης περί έγκρισης των εξαγορών του ομίλου ΑΠΕ Saeta Yield (με μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 1,4 δισ. δολάρια) και του 49% ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου ενεργειακού Ομίλου Endesa, από τον εμιρατινό κολοσσό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar (θυγατρική του δεύτερου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού Ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala).
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, πηγές αναφέρουν ότι εν λόγω απόφαση τελεί υπό τελική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν αποκλείεται να δοθεί την επόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό Ταμείο Mubadala κατέχει μερίδιο άνω του 60% της Cepsa, μιας από τις κύριες ισπανικές ενεργειακές εταιρείες, η οποία μετονομάστηκε σε Moeve τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα, πάντα με το ενημερωτικό σημείωμα της Πρεσβείας, το Εμιράτο του Αμπού Ντάμπι προσπάθησε επίσης να αποκτήσει τον έλεγχο της Naturgy, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στην Ισπανία και τρίτης μεγαλύτερης ηλεκτρικής εταιρείας, που θεωρείται μία από τις πιο στρατηγικές εταιρείες στη χώρα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της TAQA, μεγάλου ενεργειακού Ομίλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ελέγχεται από το 3ο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι, ADQ. Ωστόσο, τελικά η εν λόγω εταιρεία δεν προχώρησε σε δημόσια προσφορά ελέγχου, καθώς δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσει με την CriteriaCaixa, τον κύριο μέτοχο της Naturgy.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Iberdrola έχει στρατηγική συμφωνία με τη Masdar για την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών σε διεθνές επίπεδο. Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση τμήματος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων της στη Βόρεια Θάλασσα και στη Γερμανία, ενώ η μεταξύ τους συνεργασία προβλέπει μια από κοινού επένδυση διεθνώς, αξίας 15 δισ. ευρώ.
H Masdar είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και ηγείται του κλάδου σχεδόν δύο δεκαετίες, από την ίδρυσή της το 2006 από την ηγεσία του Αμπου Ντάμπι. Σήμερα, η Masdar έχει ξεπεράσει τα 31,5 GW παγκόσμιας δυναμικότητας καθαρής ενέργειας, με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους.
Η Masdar είναι γνωστή στην εγχώρια αγορά από το μεγάλο deal με τη ΓΕΚ Τέρνα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη εξέλιξη ήταν η ιστορική συμφωνία αξίας €3,2 δισ. με τη Masdar, για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, του πράσινου βραχίονα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος για την χρήση 2023). Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.
Για τη συμφωνία με την Τέρνα Ενεργειακή μίλησε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας Mohamed Jameel Al Ramahi σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας ότι με στόχο την επίτευξη 100 GW έως το 2030, η εξαγορά του 70% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο στην ασύγκριτη πορεία ανάπτυξης της Masdar. Αυτή η επένδυση, αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στην ανάπτυξη του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ίδιας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Επιπλέον, εκφράζει την ισχυρή εμπιστοσύνη μας στην ηγετική της ομάδα και τη στρατηγική της κατεύθυνση. Πρωτίστως, αυτή είναι μια επένδυση στους ανθρώπους της Ελλάδας και στο όραμα της ηγεσίας της. Με την ένταξη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην οικογένεια της Masdar, θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε τοπικές θέσεις εργασίας και θα προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».