Γιάννης Τριήρης: Μέτρα ασπιρίνες και μετά από ένα χρόνο για την στεγαστική κρίση

Γιάννης Τριήρης: Μέτρα ασπιρίνες και μετά από ένα χρόνο για την στεγαστική κρίση
Δευτέρα, 16/12/2024 - 06:59

Μια ματιά και μόνο στις αγγελίες για τις ενοικιάσεις κατοικιών είναι αρκετή για να καταδειχθεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, από τη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός για τη στεγαστική κρίση είναι ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Η μέση τιμή στην Αθήνα για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ανέρχεται πλέον στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών το ενοίκιο ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα, όσο δηλαδή είναι και ο κατώτατος μισθός ( είναι μάλιστα ακόμη χαμηλότερος) .

Με απλά λόγια λοιπόν και χωρίς ωραιοποιήσεις, ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι μόνος του γιατί δεν θα του περισσέψει ούτε ένα ευρώ μετά την πληρωμή του ενοικίου. Για ένα ζευγάρι εργαζομένων δε, ακριβώς ο ένας μισθός θα πάει στο ενοίκιο.

Ποιες ήταν οι λύσεις του πρωθυπουργού, που και χθες προσπάθησε να χτίσει ένα φιλολαϊκό αφήγημα, για το πρόβλημα της στέγης στην Ελλάδα;

-Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.

-Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.

-Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Άρνηση της πραγματικότητας λέγεται αυτό ή ακόμη χειρότερα εμπαιγμός.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των τραπεζών μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και βάλε από σήμερα, σίγουρα δεν αποτελεί μέτρο-φόβητρο για τις τράπεζες, που είναι γνωστό ότι ούτε καν μπαίνουν στη διαδικασία ενοικίασης των ακινήτων που κατέχουν, τα περισσότερα από τα οποία είναι από κατάσχεση.

Οι τράπεζες και οι servicers συνήθως πουλάνε τα ακίνητα τους και μάλιστα σε τιμές πολύ υψηλές ακολουθώντας τις τάσεις της κτηματαγοράς. Αλλά ακόμη και αν «πέσουν» στην αγορά , όπως ισχυρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περίπου 25.000 ακίνητα προς ενοικίαση , αυτό θα γίνει μετά ένα χρόνο, το νούμερο είναι μικρό και δεν καλύπτει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι θα διατεθούν με χαμηλά ενοίκια, αφού οι τράπεζες και οι servisers δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά άκρςεω κερδοσκοπικά.

Όσον αφορά το μέτρο της άρση των περιορισμών στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια, όπως ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάλι δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της αγοράς κατοικία, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γιατί οι τιμές των ακινήτων παραμένουν στα ύψη, όπως και τα επιτόκια των τραπεζών. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να δίνονται περισσότερα δάνεια, αλλά κυρίως να δίνονται με χαμηλά επιτόκια, εν ανάγκη και επιδοτούμενα από το κράτος.

Μέτρο ουσίας επίσης θα ήταν να πιεστούν από την κυβέρνηση οι τράπεζες και οι servicers να χαμηλώσουν τις τιμές πώλησης των ακινητων που κατέχουν για να συμπαρασύρουν έτσι τις τιμές όλης της κτηματαγορά προς τα κάτω.

Τέλος, δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο παρέμβασης στην αγορά τραπεζική αγορά, να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και να μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια που απαιτούν οι τράπεζες. Αυτό είναι αυτονόητη υποχρέωση.

Αλλά δυστυχώς σ’ αυτή τη χώρα, με αυτή την κυβέρνηση, όπως είναι χιλιοειπωμένο, τα αυτονόητα είναι και τα δύσκολα προς υλοποίηση.

ΥΓ. Πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι για τις δήθεν μειώσεις στις χρεώσεις των τραπεζών, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως κάποιες πράγματι υλοποιηθούν, αλλά ταυτόχρονα η αγορά βοά πως οι τράπεζες ετοιμάζουν νέες χρεώσεις για υπηρεσίες που μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν, για να υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες των υπερκερδών τους, που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να φορολογήσει.