Μια δεκαετία μετά το καταστρoφικό πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας, ο κυβερνήτης της Φουκουσίμα ελπίζει ότι ο νομός μπορεί να βγει από τη σκιά της καταστροφής και να γίνει σύμβολο για την πράσινη ενέργειας.
Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία και κατέστρεψαν τον πυρηνικό σταθμό Dai-ichi. Προκάλεσε επίσης εκτεταμένη αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια, περιπλέκοντας την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνία που έχει έλλειψη σε πόρους.
Με τη βοήθεια κυβερνητικής στήριξης περίπου 250 δισεκατομμυρίων γιεν (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια), η Φουκουσίμα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας εμπορικής κλίμακας στην Ιαπωνία και φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, το Fukushima Hydrogen Energy Research Field των 10 MW.
«Η Φουκουσίμα πρέπει να επιτύχει τον στόχο για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς δεν θα βασιστούμε στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο κυβερνήτης, Masao Uchibori, στο Reuters την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση και οι μεγάλες εταιρείες προωθούν το υδρογόνο. Ένα εργοστάσιο υδρογόνου που αναπτύχθηκε από την Toshiba άνοιξε πέρυσι στο Namie, μια πόλη που εκκενώθηκε μετά το ατύχημα, χρησιμοποιώντας ένα παρακείμενο ηλιακό αγρόκτημα 20 MW για να ηλεκτροδοτήσει τη διαδικασία.
Μια νέα γραμμή μετάδοσης θα προσθέσει 360 MW αιολικής ενέργειας, θέτοντας τη Φουκουσίμα σε καλό δρόμο για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040, δήλωσε ο Uchibori.
«Καθιστώντας τη Namie την πόλη του υδρογόνου, θέλουμε να στηρίξουμε την περιφερειακή οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα νέο σύμβολο», δήλωσε ο Uchibori.
Ο πρόεδρος της Toyota Motor Corp επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και δεσμεύτηκε για νέα πιλοτικά έργα. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι λένε ότι χρειάζονται υποστήριξη με την καθημερινή ζωή, όχι για έργα πράσινης ενέργειας.
Με πληροφορίες από: Reuters