Τον κίνδυνο απένταξης των ώριμων πιλοτικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος Ηλέκτρα ανέδειξε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ.Φάμελλου, στη Βουλή, για το Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, «Ηλέκτρα». Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η ΝΔ επανεξετάζει το πρόγραμμα, το οποίο είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα εξασφαλισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα ανασχεδιαστούν με γνώμονα το ιδιωτικό κέρδος μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με δανεισμό των δημόσιων φορέων, και άρα με κόστος για τους πολίτες.
Όπως επεσήμανε ο Σ Φάμελλος, σημαντικά έργα Δήμων της Β’ Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν ενταχθεί στην πιλοτική φάση του «Ηλέκτρα», επειδή ήταν ώριμα για δημοπράτηση, κινδυνεύουν με απένταξη. Στην πλειοψηφία τους, τα έργα αφορούν την αναβάθμιση σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως:
- Των σχολικών κτιρίων του 1ου Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, του Γυμνασίου Νέων Επιβατών και του ΕΠΑΛ Επανομής, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ
- Του κολυμβητηρίου και του Δημαρχείου του Δήμου Ωραιοκάστρου, ύψους 3,4 και 0,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα
- Των σχολικών εγκαταστάσεων Αγ. Αθανασίου, Άδενδρου και 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνας, ύψους 2,42 εκατ. ευρώ
- Τις σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου Λαγκαδά (ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ) με συνολικό προϋπολογισμό 1,67 εκατ. ευρώ.
Στα πιλοτικά έργα συμπεριλαμβάνονται επίσης, το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης (2 εκατ. ευρώ), το Ανοικτό Κολυμβητήριο Νεάπολης (1,5 εκατ. ευρώ) αλλά και έργα στους Δήμους Τρικκαίων (5,8 εκατ. ευρώ), Πατρέων (8,5 εκατ. ευρώ), σε νοσοκομεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (13,63 εκατ. ευρώ), κ.λπ.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν κρίνεται στα μεγάλα λόγια, αλλά κρίνεται στις πράξεις». Σημείωσε επιπλέον, την προσπάθεια της ΝΔ να καταργήσει οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία και μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που παραδόθηκε, έτοιμο προς υλοποίηση, τον Ιούλιο του 2019. Προσχηματική και όχι εκ των προτέρων σχεδιασμένη, ως όφειλε, τόνισε ότι ήταν και η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, η οποία, με βάση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για το 2050, αποδεικνύεται ότι είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια εγκλωβισμού της χώρας σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, και όχι μια προσπάθεια πλήρους απανθρακοποίησης ή προώθησης των ΑΠΕ.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο στόχο για 38% εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καταδεικνύοντας την αντίφαση με τον προϋπολογισμό του 2020, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης. Επεσήμανε επιπλέον, ότι ενώ ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει μία δράση που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος σε όλο το δημόσιο, η συγκεκριμένη δράση δεν διαφαίνεται να έχει τεθεί υπόψη του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε επίσης έχει αναγραφεί πουθενά, στον προϋπολογισμό, το ύψος της αντίστοιχης επένδυσης. Την ίδια αδυναμία άσκησης πολιτικών για τη μετάβαση εντόπισε ο Σ. Φάμελλος και στα θέματα Δίκαιης Μετάβασης, εφόσον το ποσό των 31,5 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη παραμένει ακόμη αδιάθετο στο Πράσινο Ταμείο.
Ο Σ. Φάμελλος στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με δημόσιες επενδύσεις, καθώς και την απουσία ενός οργάνου της πολιτείας που θα προωθεί, θα ελέγχει, και θα στηρίζει τα έργα, κάτι που συνεπάγεται ότι η διαδικασία της μετάβασης της χώρας μας θα είναι άτακτη, και άρα αποτυχημένη.
Ειδικά για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», το όλο εγχείρημα, που αρχικά βασίστηκε σε δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, κινδυνεύει να επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές, δημότες και πολίτες, με το επιπλέον κόστος δανεισμού, καθώς εκεί θα καταφύγουν πολλοί δημόσιοι φορείς προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι ιδιώτες επενδυτές θα αντλήσουν ταυτόχρονα κέρδη με την εγγύηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Πρακτικά λοιπόν μας λέτε ότι όλο το κόστος της μετάβασης των 44 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θα το πληρώσουν εξολοκλήρου οι καταναλωτές», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.
Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης εδώ
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ