BSO: Το ενεργειακό παρατηρητήριο της ΕΕ για τα κτίρια

BSO: Το ενεργειακό παρατηρητήριο της ΕΕ για τα κτίρια
Πέμπτη, 16/04/2020 - 15:52

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής στην ΕΕ με το 75% των κτιρίων στην ΕΕ δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά. Επομένως, είναι αναγκαίο ένα βελτιωμένο και ανακαινισμένο κτιριακό απόθεμα το οποίο θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ για μετάβαση σε ένα εξυπνότερο και χαμηλό σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενεργειακό σύστημα.

Το Παρατηρητήριο Κτιριακού Δυναμικού της ΕΕ (BSO), το οποίο επανεκκίνησε τη λειτουργία του με επιτυχία τον Μάρτιο του 2020, παίζει κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση και τη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην ΕΕ μέσω αξιόπιστων, συνεκτικών και ευκόλως συγκρίσιμων δεδομένων.

Το BSO περιλαμβάνει μια βάση δεδομένων, έναν χαρτογράφο και ενημερωτικά δελτία που βοηθούν στην παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ενεργειακών πτυχών των κτιρίων. Τα δεδομένα παρουσιάζονται με διαφανή τρόπο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων μέτρων πολιτικής σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, αλλά και τη διαμόρφωση μελλοντικών ενεργειακών πολιτικών.

Περισσότεροι από 250 δείκτες αποτελούν τη βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να προβληθεί είτε σε χάρτη είτε σε ενημερωτικό δελτίο, σε τομείς όπως η κατανάλωση ενέργειας, τα δομικά στοιχεία και το σύστημα τεχνικών κτιρίων που έχουν εγκατασταθεί, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας και οι ρυθμοί ανακαίνισης, καθώς και η ενεργειακή πενία και οικονομικές πτυχές. Δεδομένου ότι καλύπτει ένα πλήρες φάσμα ενεργειακών χαρακτηριστικών, το BSO εξυπηρετεί πολλούς διαφορετικούς χρήστες, όπως φορείς χάραξης πολιτικής, επενδυτές, εθνικές αρχές, ερευνητές καθώς και το κοινό.

Προς ενίσχυση των στόχων του, το BSO θα φιλοξενήσει στις 27 Μαΐουτο τρίτο του workshop σχετικά με την μέχρι σήμερα πρόοδο αναφορικά με τους στόχους του έργου.


Το Παρατηρητήριο Κτιριακού Δυναμικού της ΕΕ θα εκδίδει τακτικά ενημερωτικά δελτία από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δημοσιεύοντας νέα δεδομένα, ειδήσεις, εκδηλώσεις και άλλα.

Εάν θέλατε να λαμβάνετε το newsletterτου BSO εγγραφείτε απευθείας στο: https://ec.europa.eu/newsroom/ener/userprofile.cfm?profileAction=edit&user_id=0&service_id=1337&lang=default

Πηγή: European Commission