Κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με το σχέδιο για το Μάτι άσκηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ένα εκρηκτικό μείγμα χωρίς δρόμους ή με στενούς δρόμους και αδιέξοδα, χωρίς πράσινο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, με χτισμένα ρέματα και παραλίες» είδε τελικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πληγείσα περιοχή στο Μάτι, διαμέσου πρόσφατων δηλώσεων του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε επιπλέον «ό,τι είναι απαραίτητο από άποψη κατεδαφίσεων θα γίνει, ώστε η περιοχή να μην είναι πια ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές». Και όλα αυτά δύο χρόνια μετά από τη μικροπολιτική εκμετάλλευση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, όταν δεν επέτρεπε στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχες διαπιστώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σήμερα, προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δικαίωσή του αλλά η εξεύρεση μίας ασφαλούς και δίκαιης λύσης για την περιοχή, ώστε να μην έχουμε νέο Μάτι. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει το έργο που έγινε στην περιοχή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια.
Στην πρόσφατη παρουσίαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν περιορίστηκε σε fake news αλλά επεκτάθηκε και σε fake συνέντευξη τύπου, γιατί το μόνο που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο και οι μελέτες δεν έχουν παραδοθεί ακόμα. Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η προσπάθεια της ομάδας του κυρίου Χατζηδάκη:
-Να χαϊδέψει αυτιά και να περιορίσει τις κατεδαφίσεις, ακόμα και μέσα στα ρέματα, προτείνοντας εμμέσως την κάλυψή τους εν έτει 2020!
-Να «διασώσει» όσο το δυνατόν περισσότερα (νόμιμα ή παράνομα) κτίρια γίνεται, μειώνοντας τον αριθμό των προς κατεδάφιση κτιρίων στα 122 από 339 και μαντρών σε 336 από 440
-Να κλείσει το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι δομημένες έως σήμερα, με βάση οικοδομικές άδειες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν.
Η μεγαλύτερη ασάφεια όμως φαίνεται ότι δημιουργείται με την ακύρωση των δασικών χαρτών που είχαν αναρτηθεί στην περιοχή, με τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών με διαδικασίες που έχει αμφισβητήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την ανυπαρξία προτάσεων για τις περιοχές κίτρινου περιγράμματος («οικισμοί» στερούμενοι έγκρισης).
Η ανάθεση των μελετών στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), εκτός από ζητήματα διαφάνειας στη διαδικασία των αναθέσεων, δημιουργεί σοβαρά νέα ερωτήματα σχετικά με την αλληλουχία, την πληρότητα των μελετών και τις εγκρίσεις τους.
Στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας δεν ειπώθηκε όμως τίποτα για τα βασικά στοιχεία του Πολεοδομικού Σχεδίου, όπως είναι οι χρήσεις γης και ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης, ο καθορισμός των περιοχών προστασίας αιγιαλού και δασικών εκτάσεων. Στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ο κύριος Οικονόμου προσπαθεί να «εξαφανίσει». Παραμένει λοιπόν ακόμη το ερώτημα πότε ο κύριος Χατζηδάκης θα ανακοινώσει το πραγματικό του σχέδιο για το Μάτι.
Τελικά το μόνο που μάθαμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τελικά δίκιο, όπου, με αίσθηση ευθύνης, χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια, τόλμησε να μιλήσει για το πολεοδομικό χάος και τις αυθαιρεσίες που επέτειναν τη φυσική καταστροφή στο Μάτι, καθώς και για την αναγκαιότητα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, όπου δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την κατεδάφισή τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:
· Κήρυξε, εντός δυόμιση μηνών από την πυρκαγιά,την αναδασωτέα έκταση στην περιοχή και ανάρτησε δασικό χάρτη που εκκρεμούσε για σαράντα (40) χρόνια.
· Με το νόμο 4579, καθόρισε όλες τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς δόμησης, επέβαλλε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπου υπήρχαν ακίνητα που είχαν πρόσωπο επί των οδών, καθόρισε αποστάσεις από την ερυθρά και αναστολές δόμησης, έτσι ώστε να μην μπορούν κάποιοινα χτίσουν σε αυθαίρετα οικόπεδα, σε καταπατημένα, στον αιγιαλό, μέσα στους δρόμους.
· Εκπόνησε και προενέκρινε, με ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο καθόρισε το όριο της περιοχής επέμβασης σε 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας, τις χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης και τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων. Καθόρισε επιπλέον μέγιστους συντελεστές δόμησης για την περιοχή επέμβασης (αυτούς που έθαψε τη Δευτέρα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ στην «εικονική» ανακοίνωση ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έκανε).
Καλούμε, για άλλη μία φορά, τον κύριο Χατζηδάκη να απεξαρτηθεί από τις επικοινωνιακές φιέστες, να δουλέψει με σοβαρότητα και να δώσει πραγματικές λύσεις για τους κατοίκους και τους Δήμους της περιοχής.