Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσίευσε την Πέμπτη σχέδιο 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πράσινης ανάκαμψης, παρέχοντας έτσι έναν χάρτη πορείας σε όλες τις κυβερνήσεις για τη βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Το σχέδιο Sustainable Recovery που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέρος της σειράς της ΙΕΑ, World Energy Outlook, παρουσιάζει τα προτεινόμενα οικονομικά μέτρα στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης τα οποία θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μεταξύ του 2021 και 2023.
Η έκθεση βασίζεται σε αξιολογήσεις περισσότερων από από 30 μέτρων ενεργειακής πολιτικής, ενώ εκτείνεται σε 6 βασικούς τομείς: την ηλεκτρική ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα κτίρια, τα καύσιμα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον ορίζονται και τρεις βασικοί στόχοι: πρώτον, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, δεύτερον, η δημιουργία θέσεων εργασίας και τρίτον, η οικοδόμηση ανθεκτικότερων και καθαρότερων ενεργειακών συστημάτων.
Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA σημειώνει στην έκθεση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν πολύ μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίες θα διαμορφώσουν την οικονομική και ενεργειακή υποδομή των χωρών τους για τις επόμενες δεκαετίες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εμφανές το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο κόσμος, λόγω της πανδημίας βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης και των επενδύσεων στον ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ το περασμένο έτος η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία απασχολούσε περίπου 40 εκατομμύρια άτομα, όμως ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας είτε έχουν χαθεί είτε κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό το λόγο η προσοχή επικεντρώνεται πλέον στο πως θα επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα στο να τεθούν ισχυρότερες βάσει για το μέλλον.
Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να σωθούν ή να δημιουργηθούν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια και να μειωθούν παράλληλα οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον τομέα της ενέργειας.
Για να εξαχθούν τα παραπάνω αποτελέσματα απαιτούνται επενδύσεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αντιπροσωπεύοντας το 0,7 % του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τέλος, ο Fatih Birol επισήμανε ότι το σχέδιο που προτείνεται επιδιώκει να δείξει στις κυβερνήσεις το τι μπορούν να κάνουν για μια πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το σχέδιο: https://www.iea.org/reports/sustainable-recovery