Τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την κλιμακούμενη και ποιοτικά αναβαθμισμένη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και την εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».
«Τον τελευταίο χρόνο, η τουρκική προκλητικότητα είναι πολύ πιο έντονη και παρατηρείται η ποιοτική αναβάθμισή της σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο δηλώσεων. Η Ελλάδα ως μία χώρα ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στη περιοχή πρέπει να ενεργεί προληπτικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Δε θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία λογική κατευνασμού και υποχωρητικότητας, όπως αυτή η οποία ακολουθήθηκε κατά την αρχική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν όπου δεν τέθηκαν τα θέματα των παραβιάσεων διότι, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται περιθώρια σε έναν «κακό» γείτονα να εντείνει την προκλητικότητα. Έτσι καταλήγουμε να δημιουργούνται συνθήκες που αναγκάζουν την Ελλάδα να τρέχει, εκ των υστέρων, να αναπτύξει συμμαχίες, αφού έχει ενταθεί το πρόβλημα. Η επιλογή της κυβέρνησης για προμήθεια εξοπλισμού, αμυντικών και στρατιωτικών προγραμμάτων, εκ των υστέρων, χωρίς εκ των προτέρων σχεδιασμό και με δεδομένη την καθυστέρηση παράδοσής του δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Δημιουργείται ακόμη θέμα σχετικά με το ότι οι εξοπλισμοί λειτουργούν «ανταγωνιστικά» απέναντι στην κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών. Όλες αυτές οι ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, όταν γίνονται εκ των υστέρων, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα διότι θεωρείσαι πλέον «εύκολος» (ευάλωτος) συνομιλητής για όλα τα άλλα μέρη. Δε θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας «εύκολος» συνομιλητής αλλά ένας σοβαρός εγγυητής μίας ισχυρής πολιτικής με γεωπολιτική ισχύ».
Επισήμανε στη συνέχεια ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, δεν έχει ενημερωθεί εάν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά το νόμο Μανιάτη σχετικά με την πλήρη επήρεια των νησιών, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να συμβάλλει ώστε η χώρα μας να έχει ενιαία στρατηγική στα εθνικά θέματα, καθώς κάποια θέματα είναι λογικό ότι δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια. «Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο κύριος Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Πρέπει να σταματήσουμε τον κατευνασμό, να αποφύγουμε λάθη όπως η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και η κρυφή συνάντηση στο Βερολίνο και να δομήσουμε ενιαία στρατηγική. Δεν πρέπει να «συρθούμε» πίσω από οποιοδήποτε διάλογο και πρέπει να προετοιμάσουμε αυτόν το διάλογο με στρατηγική και πρόληψη και όχι τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα».
Υπογράμμισε τέλος, ότι η δήλωση του κυρίου Βαρβιτσιώτη, πως η επιβολή κυρώσεων δεν αποτελεί στρατηγική της Ελλάδας όταν υπογράφηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ήταν λανθασμένη. Έπρεπε να παρέμβουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, σημείωσε, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η σύγκληση των Ηγετών του Νότου, της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και έπρεπε να απαιτήσουμε κυρώσεις κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Φον Ντερ Λάιεν στον Έβρο αφού, η Τουρκία αμφισβητούσε ευρωπαϊκά σύνορα και άρα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. «Για το λόγο αυτό, ακόμα και τώρα, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για τη χάραξη της στρατηγικής της χώρας στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη για Σύνοδο Κορυφής και Σύνοδο του Μεσογειακού/Ευρωπαϊκού Νότου με κεντρικό θέμα τις κυρώσεις προς την Τουρκία διότι, εδώ και ένα μήνα, παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και γίνονται έρευνες από την Τουρκία».