Η Alphabet Inc, μητρική της Google, στοχεύει να τροφοδοτεί με ενέργεια τα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Sundar Pichai, στο Reuters, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως που δεσμεύεται στην απομάκρυνση από την ενέργεια με βάση τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.
Ο συγκεκριμένος στόχος, σύμφωνα με τον Pichai, θα οδηγήσει την Google να προχωρήσει πέρα από από τη «νόρμα» της τεχνολογικής βιομηχανίας για την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που απαιτεί την επίτευξη σημαντικών τεχνολογικών και πολιτικών επιτευγμάτων.
«Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και πολλοί από εμάς πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο και να δείξουμε λύσεις», δήλωσε ο Pichai. «Είμαστε ένας μικρός παίκτης σε αυτό, αλλά μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα».
Οι πυρκαγιές που καίνε σε εκτάσεις ρεκόρ στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μήνα έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Pichai στο Reuters, και η Google επιθυμεί να επιστήσει ακόμα περισσότερο την προσοχή μέσω του νέου στόχου της καθώς και των χαρακτηριστικών των προϊόντων της.
Οι αιολικές, ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευαν το περασμένο έτος το 61% της παγκόσμιας ωριαίας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας της Google. Η αναλογία ποικίλλει ανάλογα με τις εγκαταστάσεις, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 96% των ωριαίων αναγκών ενέργειας στο κέντρο δεδομένων στην Οκλαχόμα, σε αντίθεση με το 3% που καλύπτει τις εγκαταστάσεις στη Σιγκαπούρη.
Ωστόσο, η Google, η οποία καταναλώνει ελαφρώς περισσότερη ισχύ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στο Ντελαγουέρ, είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να γεφυρώσει το κενό με τις μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, με αναδυόμενες πηγές όπως είναι οι γεωθερμικές δεξαμενές και με την καλύτερη διαχείριση των αναγκών ενέργειας.
«Το σχέδιο για κέντρα δεδομένων και γραφεία απαλλαγμένα από τον άνθρακα 14 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον τομέα του εφοδιασμού. Και έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε το καταφέρουμε μέχρι το 2030», συμπλήρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.