Total: Θα ξεπεράσει την Iberdrola και την Orsted σε ΑΠΕ το 2030

Total: Θα ξεπεράσει την Iberdrola και την Orsted σε ΑΠΕ το 2030
Δευτέρα, 15/02/2021 - 15:34

Η Total αναμένεται να ξεπεράσει την Iberdrola και την Orsted σε εγκατεστημένη ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Westwood Global Energy Group.

Πιο συγκεκριμένα, η Total ,αναμένεται να φτάσει τα 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, έναν αριθμό που αναμένεται να ξεπεράσει η Enel, η οποία στοχεύει στα 145 GW.

Συγκριτικά, αναφέρεται ότι η Iberdrola έχει θέσει ως στόχο τα 95 GW καθαρής ενέργειας και η Orsted τα 30 GW.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Total έχει ήδη επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 2016 και 2020 με σημαντική εστίαση στην ηλιακή φωτοβολταϊκή.

«Η Total έχει κάνει μια πορεία για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, που αντικατοπτρίζεται από την προτεινόμενη αλλαγή ονόματος σε Total Energies την περασμένη εβδομάδα. [...] Ωστόσο, από άποψη ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές θα εξακολουθούν να είναι η μειονότητα σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Total», δήλωσε ο επικεφαλής της Westwood ενεργειακής μετάβασης David Linden.

Η έρευνα της Westwood επανεξετάζει τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου BP, Shell, Total, Repsol, ENI και Equinor μαζί με τις εταιρείες καθαρής ενέργειας Iberdrola, Enel, NextEra Energy και Orsted.

Εκτός από τις συγκρίσεις ανανεώσιμης ισχύος, η εικόνα αναδεικνύει βασικές τεχνολογίες, χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και περιοχές ανάπτυξης για κάθε εταιρεία.

Ο Linden πρόσθεσε:

«Στο μέλλον, η συνδυασμένη κλίμακα φιλοδοξίας τόσο των εταιρειών καθαρής ενέργειας όσο και πετρελαίου και φυσικού αερίου, μαζί με την εστίασή τους στην χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσε να τους δει να ανταγωνίζονται σε αγορές με υψηλή ανάπτυξη. Η συνεργασία θα είναι ένα ολοένα και πιο σημαντικό μέρος του τρόπου λειτουργία, καθώς οι τεχνολογίες, οι αγορές και οι εταιρείες συγκλίνουν, ειδικά στο πράσινο υδρογόνο όπου τα όρια είναι πιο θολά.»

Ο επικεφαλής της Westwood, Arindam Das, δήλωσε: «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εκτιμηθεί το αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την επενδυτική κοινότητα. Την επόμενη δεκαετία, οι εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να υποστηριχθούν από μεγάλες επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων».

«Μπορεί το ποσοστό του ανανεώσιμου χαρτοφυλακίου τους να είναι σημαντικής κλίμακας για να προσφέρει σταθερές, χαμηλού ρίσκου αποδόσεις που θα αποδεχθούν οι επενδυτές; Ή μήπως οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερο ρίσκο, υψηλότερες αποδόσεις; «Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα έχει μεγάλη επίδραση στην ενεργειακή μετάβαση και στον ρόλο των μεγάλων του πετρελαίου και φυσικού αερίου».