Σημείο των καιρών, ναι, αλλά η πολιτική αστάθεια ενδέχεται να συνεχιστεί στο Ισραήλ!
Η εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης είναι η πέμπτη (!) εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 43 μήνες, με σοβαρές αμφιβολίες αν θα προκύψει νέο σχήμα και αν το σχήμα αυτό θα είναι βιώσιμο.
Ο επί 12 χρόνια πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, που βρίσκεται σε δίκη για διαφθορά, είναι φαβορί για τη συγκέντρωση των 61 εδρών από τις 120 της Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή), συνεργαζόμενος με ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ. Λαπίτ εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ, είναι δε αμφίβολο εάν τα κόμματα με τα μπορεί να συμμαχήσει (Εργατικοί και Μέρετζ) θα μπορέσουν να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση!
Η ελληνική κυβέρνηση με δυσκολία κρύβει ότι θα ήθελε για πρωθυπουργό τον Μπ. Νετανιάχου, καθώς η κυβέρνηση Γ. Λαπίτ που τον διαδέχτηκε, τροποποίησε την πολιτική του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας, φτάνοντας στο σημείο πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών.
Το ερώτημα, ωστόσο, για την Αθήνα είναι αν τυχόν επαναφορά Νετανιάχου στην πρωθυπουργία θα επαναφέρει το Ισραήλ στην προτέρα κατάσταση όσον αφορά την πολιτική του έναντι της Άγκυρας.
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, οι ελπίδες της φαντάζουν αρκετά περιορισμένες. Και αυτό γιατί η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ισραήλ.
Όπως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να τα ξαναβρεί με την Αίγυπτο.
Υπό αυτή την έννοια, οι ψευδαισθήσεις θα πρέπει να σταματήσουν στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση -που καλλιεργεί λανθασμένα κλίμα εφησυχασμού στον ελληνικό λαό- να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στην περιοχή.