Την εδραίωση της -στρατηγικής- κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την πρώτη Κυριακή.
Η επικράτηση σε επτά περιφέρειες (όταν γραφόταν αυτές οι γραμμές) από την πρώτη Κυριακή επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα, όπως η κατά πάσα πιθανότητα επίτευξη του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός για νίκη και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Επιμέρους αμυχές, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δεν αναιρούν το παραπάνω συμπέρασμα, "οπλίζοντας" τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντοχές στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα του ήττα, δείχνει πλέον να αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Σαφώς ο νέος του αρχηγός δεν διαθέτει ευθύνη για τις επιλογές που έγιναν ως προς τις υποψηφιότητες, είναι όμως σαφές πως η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία δεν προσέδωσε δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ διασώθηκε, κυρίως λόγω της δεύτερης θέσης του Χάρη Δούκα και, ενδεχομένως, να είναι η δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη, όπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνοντας πίσω τις μεγάλες κουβέντες περί "δεύτερης πολιτικής δύναμης" όπως ήταν ο στόχος έως τώρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και να είναι προσεχώς δεύτερη δύναμη, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει την κατρακύλα του, πλην όμως όσο δεν έχει κυβερνητική προοπτική, η διαφορά θα είναι μικρή, ίσως και ανεπαίσθητη. Άλλωστε, σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ δεν αποκτήσουν κυβερνητική προοπτική, οι εξελίξεις πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές να είναι ραγδαίες, θέτοντας στο προσκήνιο την ίδρυση νέων σχημάτων στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Σημαντική είναι η άνοδος του ΚΚΕ, ιδίως στο Λεκανοπέδιο, με τον Περισσό να αγγίζει πλέον τα ποσοστά που είχε την περίοδο της δεκαετίας του 1980, πριν δηλαδή ξεκινήσει η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Αντιθέτως ο χώρος της ακροδεξιάς κατέδειξε τα όριά του, με τον Κασιδιάρη (που, πάντως, το ποσοστό που έλαβε στην Αθήνα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε και να υποβαθμιστεί) να είναι ουσιαστικά ο μοναδικός εκπρόσωπός του στην αυτοδιοίκηση.
Λεπτομερέστερη ανάλυση μετά την πλήρη καταγραφή των αποτελεσμάτων.