Εμπλοκή στα Βαλκάνια: Η Αθήνα ξανά μέρος του προβλήματος

Εμπλοκή στα Βαλκάνια: Η Αθήνα ξανά μέρος του προβλήματος
Κυριακή, 05/05/2024 - 08:10

Προβλήματα στις σχέσεις με Τίρανα, Σκόπια και Κόσοβο. Το Μαξίμου χρησιμοποιεί τα θέματα για κομματικές σκοπιμότητες.

Μετά από πολλά χρόνια η Αθήνα γίνεται μέρος του προβλήματος στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να ανοίγονται μέτωπα που το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβουν διαστάσεις, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορεί κανείς να προβλέψει τι κατάληξη θα υπάρξει!

ΜΕ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ: Η υποψηφιότητα Μπελέρη θέτει σε περιδίνηση τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με τον Έντι Ράμα να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, όπως δείχνει και η ομιλία που ετοιμάζει στα μέσα Μαΐου σε συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα και η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες εντάσεις! Το Μαξίμου, με πιέσεις προς την ΕΕ, επιδιώκει να αναβληθεί η ομιλία Ράμα, πλην όμως, ακόμα και αν αναβληθεί τώρα, θα πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προσωπικά ενήμερος για τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από ευρωπαϊκούς κύκλους. Βεβαίως δεν χρειαζόταν η ενημέρωση, καθώς εξαρχής ο ίδιος γνώριζε τις επιπτώσεις της επιλογής του, γι΄ αυτό και αρχικά απέρριψε την υποψηφιότητα και θέλησε να τοποθετήσει στη θέση του το γιο του Μπελέρη Πέτρο, ο οποίος αρνήθηκε και απείλησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Φρέντι Μπελέρη θα είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα! Μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να έχει κάποιες απώλειες στα δεξιά της, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, παίζοντας, εν γνώσει του, το παιχνίδι του αλβανού πρωθυπουργού και ακραίων κύκλων των δυο χωρών!

ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Στις 8 Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία διενεργούνται βουλευτικές εκλογές, με το εθνικιστικό κόμμα VMRO υπό τον Κρ. Μιτσκόσκι να είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωθυπουργία. Ο Μιτσκόφσκι, όπως και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφκα, δηλώνουν πως δεν θα αμφισβητήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα αποκαλέσουν ποτέ τη χώρα τους με τη συνταγματική τους ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά σκέτο ...Μασεντόνια! Προς το παρόν η Αθήνα και προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στις εκλογές δεν αντιδρά, θεωρείται όμως βέβαιον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο εσωτερικό της Ελλάδας το πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους από την ακροδεξιά ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να κυρώσει τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι απλώς για να μην δυσαρεστήσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και γιατί θα χρειαστεί τις ψήφους άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ) για να τα κυρώσει στη Βουλή!

ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ: Στις 17 Μαΐου θα ψηφιστεί η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αν και είναι πιθανή η αναβολή της ψηφοφορίας η Αθήνα προσανατολίζεται στην αποχή, παρότι η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχαν ψηφίσει υπέρ! Η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και των βουλευτών της ΝΔ προκάλεσε την μήνιν της Σερβίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος (που φοβάται ότι τυχόν ένταξη του Κοσσόβου μπορεί να αποτελεί προηγούμενο για το ψευδοκράτος) ψηφίζει κατά!