«Παιχνίδια ευθυνών» της Αθήνας με Σκόπια, Τίρανα και Άγκυρα

«Παιχνίδια ευθυνών» της Αθήνας με Σκόπια, Τίρανα και Άγκυρα
Δευτέρα, 13/05/2024 - 07:42

Βαραίνει η ατμόσφαιρα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχυμένος ο Ράμα στα Βαλκάνια, «σπρώξιμο προς τα πίσω» των λύσεων με την Άγκυρα. Στόχος στο εσωτερικό να περιοριστούν οι απώλειες προς τα ακροδεξιά.

Με απολύτως υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά ένα blame game (παιχνίδι ευθυνών) για τα νέα μέτωπα με τα Τίρανα, τα Σκόπια και, πολύ πιθανόν, και με την Άγκυρα.

Το Μαξίμου έχει τα βλέμματα στραμμένα στο εσωτερικό της χώρας ελπίζοντας πως τα προβλήματα που ανέκυψαν θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να μειώσει τις διαρροές προς τα δεξιά της ή και να πετύχει μια μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, αν και είναι πιθανόν να της γυρίσουν και μπούμερανγκ.

Οι πιέσεις στη Βόρεια Μακεδονία, χαμένη όμως και η Αθήνα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τώρα τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία της Βορείου Μακεδονίας να σεβαστεί και να υλοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος πολέμησε με νύχια και με δόντια προκειμένου να έρθει στην εξουσία, δηλητηριάζοντας έναν ολόκληρο λαό και τροφοδοτώντας την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ τώρα εμφανίζεται υποστηρικτής της! Δεν είναι μόνο που δεν προώθησε υπό τον φόβο της καταψήφισης από τον Αντώνη Σαμαρά και δεκάδων βουλευτών του τα τρία μνημόνια, αλλά και ότι δεν τόλμησε να διεκδικήσει λύσεις στα θέματα που τον υποχρέωνε η Συμφωνία: Έτσι τώρα η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας δεν πρόκειται να βγάλει νέες πινακίδες στα αυτοκίνητα και νέα διαβατήρια, ούτε να αλλάξει τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία! Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων μπορεί να δεχθεί πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, να θεωρείται βέβαιον ότι θα τρενάρει η ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως με αυτές τις εξελίξεις δεν βγαίνει χαμένη μόνο η γειτονική μας χώρα, αλλά χαμένη βγαίνει και η Ελλάδα που επί πέντε χρόνια αρνιόταν να ζητήσει την εφαρμογή μέτρων που η ίδια (η προηγούμενη κυβέρνηση) είχε πετύχει. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τα αλβανικά κόμματα της Βορείου Μακεδονίας είναι αυτά που θα πιέσουν τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα της κάνουν το βίο αβίωτο!

Ενισχυμένος ο Ράμα, χρησιμοποιεί τους ομοεθνείς του στην Αθήνα

Αν, όμως, στο συγκεκριμένο θέμα το μεγάλο μέρος των πιέσεων θα πέσει πάνω στην κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα συμβεί το ίδιο με την πρωτοβουλία του Έντι Ράμα να μιλήσει στους ομοεθνείς του στην Αθήνα, την ίδια ώρα που συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο ¨Εντι Ράμα, κατά το πρότυπο του Ταγίπ Ερντογάν που αποτελεί το ίνδαλμά του, όχι μόνο ήρθε να μιλήσει στους ομοεθνείς του που ζουν στην Αθήνα, αλλά και δημιουργεί προηγούμενο με πραγματικό σκοπό να τους κινητοποιεί μελλοντικά όποτε θελήσει. Ο ίδιος, άλλωστε, αναδεικνύεται σε ηγέτη των αλβανόφωνων στα Βαλκάνια, τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία θα μπουν μπροστά για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ τα Τίρανα αποτελούν πλέον τον πιο δεδομένο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα ο Έντι Ράμα να αποτελεί το πιο αγαπημένο παιδί της Δύσης στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το πρόβλημα με τον Μπελέρη όχι ευρωπαϊκό αλλά διμερές!

«Ήρεμα νερά» με... ημερομηνία λήξης;

Στο τοπίο αυτό η Αθήνα, όπως θα δείξει και η συνάντηση στην Άγκυρα Μητσοτάκη- Ερντογάν επιλέγει την πολιτική των ήρεμων νερών στο Αιγαίο, ασχέτως αν άριστα γνωρίζει πως αυτή η πολιτική δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια. Μια συζήτηση με την 'Άγκυρα ή θα έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο ή θα έχει σύντομο τέλος. Ας δούμε, όμως, πρώτα πού θα καταλήξει η συνάντηση, αλλά και τι αποτύπωμα θα αφήσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου!

ΥΓ: Η Συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, δεν είναι πλέον μόνο Συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα, γίνεται για τους δεξιούς ψηφοφόρους και Συμφωνία... Μητσοτάκη!