Ευρωεκλογές όπως φοιτητικές: Όλοι ...νικητές αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις!

Ευρωεκλογές όπως φοιτητικές: Όλοι ...νικητές αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις!
Παρασκευή, 17/05/2024 - 07:51

Ποια είναι η αλήθεια για το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την 9η Ιουνίου- "Ξεφεύγει" από τα κόμματα ότι οδεύουμε προς τη χαμηλότερη συμμετοχή της μεταπολίτευσης, παρά την επιστολική ψήφο!

Κλίμα ...θριάμβου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές δημιουργεί το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η αλήθεια είναι πως εφόσον βεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός θα είναι ο θριαμβευτής: Αν λάβει ένα ποσοστό πάνω από 34% σε συνθήκες χαλαρής ψήφου και αν έχει νταμπλ σκορ από το δεύτερο κόμμα είναι σαφές πως αν μπει θέμα διακυβέρνησης και πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης θα έχει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα και θα καταστεί πιο επιθετικός στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα εντείνουν τις ήδη μεγάλες ανισότητες.

Σε κάθε περίπτωση αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε όλοι -και όχι μόνο η ΝΔ- θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι ...νικητές:

-Ο Μητσοτάκης γιατί έπιασε το στόχο του 33% που ο ίδιος έβαλε.

-Ο Κασσελάκης (πάντα εφόσον επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ που είδαμε) γιατί παίρνει ένα ποσοστό κοντά στο ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023, ασχέτως αν λόγω του ποσοστού αυτού ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

-Ο Ανδρουλάκης γιατί αυξάνει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ενώ σχεδόν το διπλασιάζει σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ο Κουτσούμπας για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όπως και ο Βελόπουλος!

-Η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη καθώς σε περίπτωση που βγάλουν ευρωβουλευτή αποδεικνύουν ότι πιθανόν δεν είναι κόμματα μιας χρήσεως.

-Η Νέα Αριστερά γιατί, σε περίπτωση που βγάλει ευρωβουλευτή, παγιώνεται η παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό, ενώ αν λάβουν το ποσοστό που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι φανερό πως θέτουν υποθήκες για το μέλλον και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ακόμα όμως και αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τα κόμματα που θα πανηγυρίζουν δεν θα έχουν κατανοήσει σειρά πραγμάτων:

-Πρώτο και κυριότερο ότι η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη των 50 χρόνων της μεταπολίτευσης, γεγονός που δείχνει πως το πολιτικό σύστημα καθίσταται όλο και περισσότερο εύθραυστο.

-Δεύτερον, ότι η δεύτερη θέση στις κάλπες με ποσοστά κάτω του 20% και πολύ περισσότερο κάτω του 17% δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν αναδεικνύεται υπολογίσιμος αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

-Τρίτον, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ακόμα και αν εκτιμά ότι θα είναι στους νικητές των εκλογών, ότι δεν θα τον αγγίξει η ανάγκη για ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος.