Στη διδασκαλία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολεία η Αθήνα οφείλει να αντιδράσει

Στη διδασκαλία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολεία η Αθήνα οφείλει να αντιδράσει
Τετάρτη, 29/05/2024 - 06:25

Τα «ήρεμα νερά» έχουν ημερομηνία λήξης αν ο διάλογος δεν οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ- Το αντέχει ο Μητσοτάκης;

Στα σχολεία θα διδάσκεται πλέον και επισήμως η «Γαλάζια Πατρίδα» στην Τουρκία, με τον Μανώλη Κωστίδη να περιγράφει στην «Καθημερινή» τι ακριβώς θα μαθαίνουν ανά τάξη οι μαθητές της γειτονικής χώρας.

Τι είναι η «Γαλάζια Πατρίδα»;

Αντιγράφουμε από τη «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ»:

«Η Γαλάζια Πατρίδα, γνωστή ως Μάβι Βατάν (τουρκικά: Mavi Vatan), είναι αναθεωρητικό και αλυτρωτικό δόγμα της τουρκικής γεωπολιτικής σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου καθώς και της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί την ενοποίηση σε ένα ολιστικό σχέδιο των κατά καιρούς τουρκικών διεκδικήσεων και εντάσσεται στην προβολή της νεο-οθωμανικής ατζέντας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφορά στη μεθόδευση της επανάκαμψης της σύγχρονης Τουρκίας στους ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους όπου ιστορικά επιδρούσε και κυριαρχούσε ή διεκδικούσε την ηγεμονία η Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Τι πράττει δηλαδή η Τουρκία; Πρώτον, επισημοποιεί το συγκεκριμένο δόγμα που αποτελεί το υπόβαθρο γεωπολιτικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Δεύτερον, διαπαιδαγωγεί μια γενιά με αυτή τη θεωρία, με αποτέλεσμα όποιος πολιτικός αργότερα θελήσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο δόγμα να μην μπορεί ή να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος. Τρίτον, καθιστά την τόσο αρεστή μεταξύ των στρατιωτικών θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε δόγμα του τουρκικού κράτους, καθώς οι υποστηρικτές της βρίσκονται τόσο μεταξύ των κεμαλιστών όσο και μεταξύ των εθνικιστικών χώρων! Τέταρτον, θέτει τις βάσεις για την κυριαρχία του κόμματός του και μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΑΚΡ.

Το ερώτημα είναι γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά. Αν αφήσει να εξελίσσεται χωρίς αντίδραση το συγκεκριμένο σχέδιο η Ελλάδα, αλλά και η ειρήνη στην περιοχή θα το βρουν μπροστά τους. Συνολικότερα, άλλωστε, αυτό συμβαίνει ολόκληρη την πενταετία Μητσοτάκη: Η Άγκυρα θέτει σειρά θεμάτων στο τραπέζι, τα «κατοχυρώνει» και διαπραγματεύεται εν συνεχεία από καλύτερες θέσεις. Η στρατηγική της θυμίζει την ιστορία με την Καλύβα του Χότζα: Βάζει μέσα την αγελάδα, το γαϊδούρι, το άλογο, το πρόβατο και την κατσίκα και όταν βγάζει το πρόβατο και την κατσίκα οι νοικοκυραίοι είναι ανακουφισμένοι! Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της πενταετίας μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το τουρκολιβυκό φαινόμενο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και τώρα την επισημοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Α και της «Πατρίδας των Αιθέρων», που αποτελεί την επέκταση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον εναέριο χώρο της περιοχής.
Η αλήθεια είναι, πάντως, πως τα «ήρεμα νερά» έχουν ημερομηνία λήξης αν ο διάλογος δεν οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με το ερώτημα να είναι αν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο.

Στα σχολεία η «Γαλάζια Πατρίδα»- Τι γράφει η «Καθημερινή»

Ο Μανώλης Κωστίδης γράφει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων για το θέμα στην «Καθημερινή»:

Επισήμως στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας θα περιλαμβάνεται το επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς χθες εγκρίθηκε οριστικά το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας της γειτονικής χώρας με τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας». Στα σχολικά βιβλία θα περιληφθούν χάρτες για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και συγκεκριμένα στο μάθημα της Γεωγραφίας της 9ης και της 10ης τάξης της τουρκικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή σε παιδιά 14 και 15 ετών. Θα εξηγούνται επίσης, μεταξύ άλλων, τα «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο περιγράφεται ως «Θάλασσα των Νησιών». n Αρθρο του Κωνσταντίνου Φίλη.

Επειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής περιόδου διαβούλευσης, το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας που φέρει την ονομασία «Ο αιώνας της Τουρκίας» έλαβε την τελική έγκριση και η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκτά πια θέση στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας. Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν ενέκρινε το πρόγραμμα και ήδη δημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (https://mufredat.meb.gov.tr).

Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Γεωγραφίας της 9ης τάξης (δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ηλικίες 14 ετών), σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, «θα τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας. Θα συζητούνται χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την Πατρίδα των Αιθέρων. Η αξία του πατριωτισμού θα τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Εν συνεχεία, στο μάθημα της Γεωγραφίας της 10ης τάξης (δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ηλικίες 15 ετών), σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα, «θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον. Επίσης, μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την ΤΔΒΚ».

Στα μαθήματα της 10ης και της 11ης τάξης «θα τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και με την ΤΔΒΚ». «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», όπως αναφέρεται, «μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο της καρδιάς και της διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση για να ασκήσει σκληρότερη εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, ζητάει «γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση, γεωτρύπανα και «Γαλάζια Πατρίδα» να επιστρέψουν στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Μπαγτζίογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανέναν περιορισμό στο πεδίο». Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος με αρμοδιότητα την αμυντική πολιτική, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με τα “νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς” και τα “νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συμφωνίες” πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη τόσο στον Τύπο όσο και ενώπιον διεθνών οργανισμών. Τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ και «η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία φέτος δεν διεξήχθη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του CHP.