Ένας στους δυο ψηφοφόρους μπορεί να αλλάξει την ψήφο του σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο

Ένας στους δυο ψηφοφόρους μπορεί να αλλάξει την ψήφο του σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο
Κυριακή, 26/05/2024 - 08:09

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό- Στα ύψη η αποχή, πιθανότατα η υψηλότερη της μεταπολίτευσης- Τι συμβαίνει 15 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σκηνικό δεκαπέντε ακριβώς ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, καθώς οι μετακινήσεις ψηφοφόρων είναι πρωτοφανείς, όπως πρωτοφανής αναμένεται να είναι και η αποχή!

Ειδικοί προειδοποιούν πως οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που παρατηρούνται στις μετρήσεις που γίνονται καταργούν πλήρως τα πολιτικά σύνορα και τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς! Έτσι, πολύ άνετα πλέον ψηφοφόρος μπορεί να μετακινηθεί από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ κοκ! Η πολιτική και ιδεολογική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών όπως και οι ελάχιστες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των περισσότερων κομμάτων (εξ ου και η χαμηλού επιπέδου προεκλογική περίοδο με δευτερεύουσες αντιθέσεις) δημιουργούν ανησυχίες μήπως το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου καθίσταται μερικώς ή εντελώς απρόβλεπτο!

Ταυτόχρονα:

-Η αποχή θεωρείται βέβαιον ότι θα ξεπεράσει το 50%, παρά την επιστολική ψήφο που, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, υπήρξε μια παταγώδης αποτυχία τουλάχιστον όσον αφορά στους Έλληνες του εξωτερικού. Το ερώτημα αν η αποχή βλάψει εξίσου όλα τα κόμματα ή άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο δεν έχει σαφή απάντηση καθώς μόνο ενδείξεις και εικασίες μπορεί να υπάρχουν! Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές έχει καταγραφεί το 2009 (52,5%), ποσοστό που στις ευρωκάλπες του 2014 ανήλθε σε 59,3% και το 2019 στο 58,7%, γεγονός που οφείλεται στο ότι στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις διεξήχθησαν μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως είναι λάθος που δεν επανάφεραν την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ώστε η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη.

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει πού θα μετακινηθούν οι 244.000 ψήφοι των Σπαρτιατών, καθώς μπορεί ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης να δήλωσε ότι στηρίζει τον συνεργάτη του Γιώτη στο κόμμα Εμφιετζόγλου, ωστόσο όλα δείχνουν πως ωφελημένη είναι η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Ουκ ολίγοι, άλλωστε, υποπτεύονται ότι υπάρχει κρυφή γραμμή ως προς τη διοχέτευση των ψήφων των Σπαρτιατών.

Από τα παραπάνω θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, γεγονός που κάνει τους δημοσκόπους να ανησυχούν για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων που βρίσκουν μέχρι τώρα στις μετρήσεις...