Η Τουρκία παράγει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

Η Τουρκία παράγει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία
Πέμπτη, 30/05/2024 - 06:10

Πώς παρακάμφτηκε μέσω ΗΠΑ το βέτο Ελλάδας και Κύπρου- Τι γράφει το Κ-Report.

Αναδημοσιεύουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή, ενώ κάθε Τετάρτη διανέμει δωρεάν στους ακροατές του Γράμματα από την Τουρκία που επιμελούνται ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Αν διαβάσετε την είδηση που ακολουθεί θα προβληματιστείτε: Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία θα παράγει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία! Ξεκίνησε δε, με ένα σκάνδαλο από μία άγνωστη -μέχρι σήμερα- εταιρεία.

Στις 25 Απριλίου, ένας μεσίτης ακινήτων στην Άγκυρα κατέθεσε καταγγελία στην τοπική εφορία και στη συνέχεια μήνυση στον εισαγγελέα για μια αγοραπωλησία γης στην περιοχή Σιντζάν της τουρκικής πρωτεύουσας. Η τιμή του οικοπέδου έπεσε μέσα σε μία ημέρα από τα 4.5 εκατ. € στο 1.5 εκατ. € και την επόμενη πουλήθηκε σε μία εταιρεία που λίγοι άνθρωποι γνώριζαν μέχρι τότε, αλλά σύντομα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων της Τουρκίας: H Arca Defense.

Η άγνωστη εταιρεία: Η Arca, με διασυνδέσεις στην κυβέρνηση ΑΚΡ σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, εδώ, αγόρασε τη γη για να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία. Η Arca είναι επίσης η εταιρεία πίσω από την μεγάλη συμφωνία παραγωγής βλημάτων για λογαριασμό των ΗΠΑ στο Τέξας. Η ανάδυσή της μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποκαλύπτει πώς ΗΠΑ και Τουρκία συνεργάζονται για να καλύψουν την αυξημένη ανάγκη για πυρομαχικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

155 χιλιοστών: Τα πλέον χρησιμοποιημένα πυρομαχικά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, αλλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Λόγω του βέτο Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας, η Τουρκία δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, βρήκαν λύση και ανέθεσαν υπεργολαβικά ένα σημαντικό μέρος του μεριδίου τους στην Τουρκία μέσω της Arca Defense.