Προς ανασύνθεση το πολιτικό σύστημα- Μοχλός των εξελίξεων το ΠΑΣΟΚ- Ραγδαίες εξελίξεις

Προς ανασύνθεση το πολιτικό σύστημα- Μοχλός των εξελίξεων το ΠΑΣΟΚ- Ραγδαίες εξελίξεις
Σάββατο, 15/06/2024 - 06:58

Το στοίχημα μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης- Οι διεργασίες περνούν στον ΣΥΡΙΖΑ και αγγίζουν πλέον και τη Νέα Δημοκρατία!- Σχεδόν αδύνατη η εξάντληση της τετραετίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μήτρα σημαντικότατων πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύονται οι ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου, με την αποχή ρεκόρ και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να απέχουν πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει.

Με μοχλό το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί εμβρυουλκό εξελίξεων, το πολιτικό σκηνικό αρχίζει να τρίζει σχεδόν συθέμελα και το κομματικό σύστημα όπως όλα δείχνουν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανασύνθεσης.

Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, στο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Αν τη μάχη της ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τότε θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης, αν εκλεγεί κάποιος εκ των Χάρη Δούκα, Μιχάλη Κατρίνη, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Παύλου Γερουλάνου θεωρείται ότι γύρω από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες εξελίξεις.

Τεράστια πίεση στον Κασσελάκη

Η πίεση της βάσης για ένα ενιαίο κόμμα ώστε να διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τόσο μεγάλη που ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών και να παραδεχθεί πως αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ότι θα κατεβεί ο ίδιος για ...υποψήφιος αρχηγός!

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ...Πλεύση Ελευθερίας, εξαιρώντας για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους τη Νέα Αριστερά, την οποία δεν διστάζει να αποκαλεί ...μόρφωμα! Φανταστείτε, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζονται με την Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι εξαγόρασε βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή να επιζητά τον εξοβελισμό του ...Αλέξη Τσίπρα!
Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της Κουμουνδούρου αρχίζει να συνειδητοποιεί πως οι εξελίξεις δεν θα κριθούν με την κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο μεγάλο γήπεδο της προοδευτικής παράταξης, στο οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι απομονωμένη.

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ενότητα εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί το επόμενο διάστημα και οι φυγόκεντρες τάσεις θα ενισχυθούν. Πολύ περισσότερο καθώς η ηγεσία του κόμματος φέρεται να προτίθεται να διαγράψει στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Διονύσης Τεμπονέρας αν συνεχίσουν να κινούνται σε διαφορετική από την επίσημη γραμμή.

Αναταράξεις και στη Νέα Δημοκρατία

Η κρίση στο χώρο της κεντροαριστεράς, πάντως, επηρεάζει ήδη και τη ΝΔ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, αλλά και τα προβλήματα που επιφέρει ένας ανασχηματισμός που έγινε πέντε ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς γι΄ αυτό είναι πως είναι αμυντικός και αμήχανος!

Τα "Παιχνίδια Εξουσίας" ανέδειξαν από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών πως οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται πλέον απολύτως πάνω στο τραπέζι, γεγονός που μετά και τον ανασχηματισμό πιστεύουν και πολλά "γαλάζια" στελέχη πρώτης γραμμής.

Οι εξελίξεις, άλλωστε, μόλις ξεκίνησαν στη Νέα Δημοκρατία και θα ήταν ραγδαίες αν δεν υπήρξε η συγκολλητική εικόνα της κυβερνητικής εξουσίας και νομής. Η κυβερνητική εξουσία είναι αυτή που καθυστερεί τον επηρεασμό της ΝΔ και τις εξελίξεις στη "γαλάζια" παράταξη, αλλά δεν τις αποτρέπει.

Έντονο παρασκήνιο από τη βάση για ενιαίο κόμμα

Στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, πάντως, οι διεργασίες έχουν πάρει ...φωτιά.

Το βέβαιον είναι πως αν οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις, υπάρχουν δεκάδες στελέχη από τους δυο χώρους αλλά και ανένταχτα θα αναλάβουν να προχωρήσουν το εγχείρημα.

Προς το παρόν αναμένουν απλώς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, ώστε αμέσως μετά να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που είναι ήδη πάνω στο τραπέζι!