Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σε πρόσφατη επιστολή της στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τόνιζε πως «λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες στρατηγικές στην αγορά προμήθειας, οι οποίες οδηγούν στη μεταφορά σε ποσοστό 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών». Πρότεινε την εφαρμογή της «ανακατανομής» στην αγορά εξισορρόπησης, οι ΑΠΕ να αποκτήσουν πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης, τη σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων και την ουσιαστική συμμετοχή της «ζήτησης» σε όλες τις αγορές.
«Στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη και την Γερμανία είναι ανύπαρκτη η προθεσμιακή αγορά» τονίζει στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κ. Αντώνης Κοντολέων.
«Στην Γερμανία, οι μεγάλοι κολοσσοί (E.ON) δεν ξέρουν αν το επόμενο εξάμηνο ή τον επόμενο χρόνο θα μπορούν να διασφαλίζουν ότι θα πάρουν μια καλή αμοιβή, γιατί μπορεί ξαφνικά να υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά από ΑΠΕ από τον βορρά ή να μπαίνει η πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία. Οι παραγωγοί αυτοί κάνουν διμερή συμβόλαια μικρής ή μεγάλης διάρκειας με μεγάλους καταναλωτές και επομένως δεν έχουν πληγεί καθόλου».
Επισημαίνει επίσης πως σε έρευνα της βέλγικης ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών τον Ιανουάριο του 2022 η ανταγωνιστική τιμή έχει μεν διπλασιαστεί αλλά είναι στα 87 ευρώ σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία όταν οι τιμές στην ελληνική αγορά είναι στα επίπεδα των 250 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε συζήτηση που διοργάνωσε η «διαΝΕΟσις» είχε προαναγγείλει την καθιέρωση πράσινων» διμερών συμβολαίων (PPAs) ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ και ενεργοβόρους καταναλωτές.