Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν σταματήσει το ρωσικό αέριο

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν σταματήσει το ρωσικό αέριο
Τρίτη, 28/06/2022 - 07:06

Η Ελλάδα είναι βαθύτατα εκτεθειμένη και σε περίπτωση που συμβεί το ακραίο σενάριο δεν θα μπορέσει να καλύψει για μεγάλο διάστημα τις ανάγκες της.

Σχέδιο που περιλαμβάνει τη διεύρυνση της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων, μηχανισμό ανάκτησης μονάδων που θα λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο είναι κάποια από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ, σε σχέση με το ενδεχόμενο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Χωρίς όμως αυτά να είναι ικανά να κρατήσουν ζωντανό το ενεργειακό σύστημα. Η Ελλάδα είναι βαθύτατα εκτεθειμένη και σε περίπτωση που συμβεί το ακραίο αυτό σενάριο τότε σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα δεν θα μπορέσει να καλύψει για μεγάλο διάστημα τις ανάγκες της.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί μια μελέτη προσδιορισμού των εθνικών σεναρίων κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας και αναμένεται διακριτή μελέτη για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Παράλληλα, είναι υπό επεξεργασία ένα σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού της Ελλάδας, από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με ΑΔΜΗΕ και τη συμβολή από ΔΕΔΔΗΕ, ΕΧΕ, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σχέδιο θα είναι υπό διαβούλευση μέχρι την 1η Ιουλίου. Ιδιαίτερη σημαντική είναι η συμβολή του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την ανάλυση ακραίων σεναρίων.

Αρχές Ιουλίου αναμένεται η απόφαση για την αποθήκευση αερίου

Στην περίπτωση ενός ακραίου σεναρίου εξετάζεται η αύξηση αποθεμάτων λιγνιτών. Ήδη έχει δοθεί η εντολή για αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη. Η διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών που επρόκειτο να αποσυρθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο γενικότερο σχεδιασμό απόσυρσης τους. Επιπλέον, η επίσπευση της ολοκλήρωσης της 2ης ηλεκτρικής διασύνδεσης με Βουλγαρία. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει το δικό της τμήμα, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία. Σημαντική θα είναι η αρωγή της Πτολεμαΐδας 5 που αναμένεται μέχρι τέλος του έτους. Σε σχέση με το φυσικό αέριο, εξετάζεται η διερεύνηση δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αποθήκες γειτονικών χωρών (Ιταλία – Βουλγαρία). Θα πρέπει μέχρι αρχές του άλλου μήνα να έχει λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικά οι στρατηγικές που εξετάζονται σύμφωνα με τη ΡΑΕ:

Στρατηγική 1: Μεγιστοποίηση χρήσης υφιστάμενων υποδομών-I. Αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης Ρεβυθούσας (από 1.6.2022 – 204.000 σε 225.000 MWh/d). II. Μίσθωση (leasing) πλοίου FSU το οποίο θα βρίσκεται ανοιχτά της Ρεβυθούσας – αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας και βελτιστοποίηση χρήσης Ρεβυθούσας. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα σταθερής σύνδεσης του FSU.

Στρατηγική 2: Ενίσχυση διαθεσιμότητας φυσικού αερίου. I. Διερεύνηση δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αποθήκες γειτονικών χωρών (Ιταλία – Βουλγαρία) – Υποχρέωση από τον αναθεωρημένο Κανονισμό 2017/193. Υποχρέωση από τον αναθεωρημένο Κανονισμό 2017/1938 (σε εξέλιξη) II. Διερεύνηση δυνατότητας αποθήκευσης ΥΦΑ των ηλεκτροπαραγωγών χωρίς εναλλακτικό καύσιμο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης φυσικού αερίου – Έκτακτη επικαιροποίηση (σε εξέλιξη).

Στρατηγική 3: Ενίσχυση μέτρων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση ΦΑ κατά την κρίση. I. Αύξηση αποθέματος ασφαλείας σε μονάδες με εναλλακτικό καύσιμο (από 5 σε 10 ημέρες σε 3 μονάδες).

Στρατηγική 4: Προσαρμογή – βελτιστοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου. I. Τροποποίηση Κώδικα / Κανονισμού Τιμολόγησης ΕΣΦΑ – FSU και ενεργειακό κόστος II. Διατάξεις σχετικά με τη δέσμευση δυναμικότητας: παροχή πρόσθετης και διακοπτόμενης δυναμικότητας - διερεύνηση σε περίπτωση κρίσης: υποχρεωτικά swaps, short-term Use-It-Or-Lose-It III. Τροποποίηση απόφασης για το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ