Όμως, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα κρίνουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με LNG και ο αγωγός TurkStream.
Στη χθεσινή συνάντηση που κράτησε 2,5 ώρες παρουσιάστηκαν τα σενάρια με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα. Σε όλα τα σενάρια -σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας εφοδιασμού για τη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί η Πτολεμαΐδα 5, μέχρι τέλος του χρόνου ενώ θα υπάρχουν κάποιες μονάδες αερίου που θα λειτουργούν με diesel. Βέβαια, το ρίσκο σχετίζεται με το LNG, με δεδομένο ότι η παγκόσμια ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά παραμένει ερώτημα εάν η Ελλάδα θα έχει τα απαραίτητα φορτία. Σε έκθεση πάντως που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φαίνεται πως στην Ε.Ε. υπάρχουν χώρες σε κατάσταση “warning”, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ σε κατάσταση “Alert” βρίσκεται η Γερμανία. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε στη μια ούτε στην άλλη κατηγορία.
Πόσο μπορούν να λειτουργούν οι μονάδες φυσικού αερίου με diesel
Ακόμη ένα ζήτημα που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη ήταν το συγκεκριμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει μόνο σε έκτακτες καταστάσεις και για συγκεκριμένες ημέρες, καθώς η αλλαγή του καυσίμου αυξάνει το κόστος λειτουργίας των μονάδων.
Στη Ρεβυθούσα η νέα δεξαμενή LNG – ο ρόλος του Turkstream
Την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αναμένεται να ενισχύσει η νέα δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία βρίσκεται ήδη στη χώρα μας. Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα, όσο παραμένει σε λειτουργία ο Turkstream και εκτιμούν πως δύσκολα θα διακοπεί η τροφοδοσία του φυσικού αερίου μέσω του συγκεκριμένου αγωγού. Επίσης, ρόλο ενισχυμένο αναμένεται να έχει η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της χώρα μας με την Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται, βέβαια πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει το δικό της τμήμα, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας έχοντας ήδη υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, θα πρέπει να στηρίξει και την ενεργειακή ασφάλεια της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την αποθηκευτική δυνατότητα της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν αποθηκεύσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δίπλα στο ζητούμενο της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας υπάρχει το πρόβλημα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Το κλείσιμο του Nord Stream για συντήρηση για δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει πανικό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και το ζήτημα είναι αν θα τον ανοίξει αμέσως μετά. Σε διαφορετική περίπτωση θα εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο οι τιμές του φυσικού αερίου. Χθες κατέγραψαν αύξηση 16%. Προφανώς αρνητικές συνέπειες θα έχει και για τη χώρα μας με αναλυτές να «βλέπουν» εκτόξευση των τιμών σε αυτό το σενάριο.