Τα εμπόδια που υπάρχουν για να επιτευχθεί ο στόχος, που έθεσε η κυβέρνηση, για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας εξηγεί στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας πως θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή στα επίπεδα που θέλει η κυβέρνηση.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης η λιγνιτική παραγωγή να αυξηθεί από 5 TWh σε 10 TWh για τους επόμενους 12 μήνες. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ οι 7 λιγνιτικές μονάδες που είναι σε λειτουργία(6 στη Δυτική Μακεδονία, 1 Μεγαλόπολη) μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 25% της ζήτησης και «αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τις επόμενες 35 ημέρες. Χρειάζεται εξόρυξη λιγνίτη, δεν είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες. Να σημειωθεί πως με βάση το τελευταίο δελτίο του χρηματιστηρίου ενέργειας το 10% του ενεργειακού μείγματος της χώρας προερχόταν από λιγνίτη τον Ιούνιο, από 5% σε σχέση με το Μάιο.
Ωστόσο, για τις εξορύξεις λιγνίτη και για τη στήριξη της παραγωγής χρειάζονται προσλήψεις εργαζομένων. Η ΔΕΗ έχει ήδη υποστεί τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. 4.500 εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ έχουν αποσυρθεί και εργολαβικοί (οδηγοί, εργαζόμενοι σε χωματουργικές εργασίες). «Χρειάζεται ένα 6μηνο για να αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη και δεν ξέρουμε ακόμα πόσες προσλήψεις θα γίνουν και το σημαντικότερο πότε» υπογραμμίζει ο κ. Αδαμίδης, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή οι μονάδες λιγνίτη δουλεύουν στο 10% και θα απαιτηθεί να αυξήσουν την παραγωγή τους. Πρόκειται για μια αλλαγή της στρατηγικής, καθώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ σε 5 μήνες από σήμερα με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό θα έκλειναν όλες οι μονάδες, εκτός από τον Αγ. Δημήτριο 5! Να σημειωθεί πως το φθινόπωρο αναμένεται η λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ, της Πτολεμαΐδας 5. Ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει πως χρειάζονται μηχανήματα, αλλά και έμπειρο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις του εγχειρήματος.
Τέλος, αναφορικά με το πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει μετά τις 21 Ιουλίου ο αγωγός Nord Stream 1 εκφράζει την ανησυχία του, λέγοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε διακοπές ρεύματος, εάν τελικά σταματήσει να έρχεται φυσικό αέριο, μέσω του Nord Stream, ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του, σε σχέση με το σενάριο να μετατραπούν κάποιες μονάδες φυσικού αερίου σε μονάδες παραγωγής ρεύματος με diesel. «Θα αφήσει τεράστια προβλήματα η μετατροπή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.