Το θέμα θέτει με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και στον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιο Δαγούμα στην οποία για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει τη θέση ότι η προμήθεια φθηνής ενέργειας ΑΠΕ-μέσω διμερών μακροχρόνιων συμβολαίων (corporate ΡΡΑ) με παραγωγούς ΑΠΕ- υπό τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μονόδρομο για τις βιομηχανίες.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναφθούν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση μεταξύ ενός αγοραστή (βιομηχανία ή προμηθευτής) με κάποιον παραγωγό συμβατικής μονάδας ή μονάδας ΑΠΕ, χωρίς η ενέργεια να περάσει υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο και χωρίς οι συναλλαγές να γίνουν στην οριακή τιμή (ΟΤΣ), ενώ είναι προφανές ότι η τιμή που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του συμβολαίου δεν συναρτάται με την ΟΤΣ, τονίζει.
Διευκρινίζει δε ότι για αυτούς τους λόγους ο παραγωγός και ο αγοραστής στο τέλος του μήνα θα πρέπει να εκκαθαρίζουν μεταξύ τους, βάσει της συμφωνίας τους ανά ώρα, τις συναλλαγές που έγιναν μέσω του χρηματιστηρίου, ήτοι ο παραγωγός να επιστρέφει στον αγοραστή το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της τιμής της ΟΤΣ και της συμφωνημένης τιμής στην περίπτωση που η ΟΤΣ είναι υψηλότερη από την συμφωνημένη τιμή και ο αγοραστής να επιστρέφει αντίστοιχο ποσό όταν η συμφωνημένη τιμή είναι υψηλότερη από την ΟΤΣ.
Όπως αναφέρει στην επιστολή, «δυστυχώς υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση από το χρηματιστήριο ενέργειας να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, ήτοι να υπάρχει η δυνατότητα τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση να μην περνούν υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο, μια ρύθμιση, που εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες ευρωπαϊκές αγορές και αποτελεί αίτημα της βιομηχανίας στη χώρα μας από την έναρξη λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς. Τα παρά πάνω σε συνδυασμό με την επικείμενη επιβολή πλαφόν, είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν δυσχέρειες στη σύναψη διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, ακόμη και εάν οι συμβάσεις αφορούν νέες υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023 και προφανώς όχι υφιστάμενες μονάδες.
Η λειτουργία του Green Pool
Στο ίδιο πλαίσιο έχει υποβληθεί μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης Green pool προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο να μπορέσουν οι επιλέξιμες βιομηχανίες να καλύψουν περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης τους με ενέργεια ΑΠΕ.
Δεν γίνεται διαχωρισμός παλαιών και νέων έργων
Με βάση τα όσα προβλέπονται στον υπό έγκριση μηχανισμό, μέρος της ενέργειας ΑΠΕ θα πωλείται στην αγορά και θα αγοράζεται ισόποση ενέργεια για να καλύψει την κατανάλωση των βιομηχανιών άλλες ώρες , με στόχο να προσαρμοστεί η καμπύλη παραγωγής μιας μονάδας ΑΠΕ στην καμπύλη φορτίου μιας βιομηχανίας.
Πολύ ορθά τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ, έχει αποφασιστεί η θέσπιση πλαφόν στις αποζημιώσεις από την αγορά επόμενης ημέρας όλων των ηλεκτροπαραγωγών ανεξαρτήτου τεχνολογίας, μεταξύ αυτών και των μονάδων ΑΠΕ, νέων και παλαιών, που λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση ή όχι. Η ισχύς της ρύθμισης έχει εξαγγελθεί ότι θα είναι έως και 31.7.2023.
Ωστόσο, σημειώνει ότι η ρύθμιση αυτή εμποδίζει τη λειτουργία του Green Pool, καθώς όταν ο green pool aggregator πουλάει μέρος της ενέργειας στην αγορά, τότε αυτά τα έσοδα του, λόγω της επιβολής του πλαφόν, δεν θα επαρκούν για την αγορά ισόποσης ενέργειας άλλες ώρες στην πολύ υψηλότερη ΟΤΣ.
Τρεις προτάσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα
Προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από το ΥΠΕΝ τα εξής:
1. Να υποχρεωθεί το χρηματιστήριο να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει την σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή ή και η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του χρηματιστηρίου.
2. Σε αντίθετη περίπτωση να εξαιρεθούν της επιβολής πλαφόν εκείνες οι ΑΠΕ, οι οποίες θα υπογράψουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια με υποχρεωτική φυσική παράδοση με βιομηχανίες για ΑΠΕ που τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.
3. Να εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις στο πλαίσιο του Green Pool και θα εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο