Αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς ακόμα κι αν υπάρχει φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, οι υψηλές τιμές ήδη τους ωθούν να χρησιμοποιούν λιγότερο. Αναγκάζονται δε ορισμένα ενεργοβόρα εργοστάσια να κλείσουν. Στην Ολλανδία, η οποία τροφοδοτεί την Ευρώπη με τρόφιμα, οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε δύο επιλογές ή να κλείσουν τα θερμοκήπια ή να υποστούν ζημιά, εξαιτίας της εκτίναξης των δαπανών για θέρμανση με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό φως.
Στην Ανατολική Ευρώπη, οι άνθρωποι προμηθεύονται καυσόξυλα, ενώ στην πιο πλούσια Γερμανία, η αναμονή για μια αντλία θερμότητας εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να διαρκέσει μισό χρόνο. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν διαθέσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χαλάρωση των υψηλών λογαριασμών κοινής ωφέλειας από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα σκληρή κριτική για τις επιλογές της Ε.Ε. ασκεί ήδη ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου με χαρακτηριστική τη δήλωση του δημάρχου της Αμβέρσας πως η Ευρώπη έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση στον εαυτό της με τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, όπου ζητά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.