Σε επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει την ανάγκη αποκατάστασης του σφάλματος στη μεθοδολογία η οποία όπως τονίζει «ζημιώνει καταφανώς τη δραστηριότητα της προμήθειας και λειτουργεί ως σημαντικό αντι-κίνητρο για την εκπροσώπηση των εν λόγω πελατών από τους προμηθευτές ενέργειας.»
Ο ΕΣΠΕΝ απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ενώ έχουν ήδη προηγηθεί δύο επιστολές προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως αναφέρει «σε περιόδους εκκαθάρισης αποκλίσεων κατά τις οποίες η εγχυθείσα από τους εν λόγω πελάτες ενέργεια υπερβαίνει την απορροφηθείσα, η υπερβάλλουσα ενέργεια δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ενέργειας που καταλογίζεται στους εκπροσώπους φορτίου. Συνεπώς, ο προμηθευτής χρεώνεται με μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που τελικά τιμολογεί τον πελάτη μετά τη μηνιαία εκκαθάριση του κάθε καταναλωτή, βάσει των συνολικών ενδείξεων του μετρητή διπλής κατεύθυνσης, και επιβαρύνεται με σημαντική οικονομική ζημία. Δεδομένης της θετικής -κατά τα λοιπά- εξέλιξης αναφορικά με την επικείμενη έναρξη πιστοποίησης δεκαπεντάλεπτων μετρητικών δεδομένων για τις τηλεμετρούμενες παροχές Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) Νο 5, 6 & 7 από τον ΔΕΔΔΗΕ, η διαδικασία καταλογισμού του Άρθρου 19 του Εγχειριδίου καταλαμβάνει πλέον και τις εν λόγω παροχές ΧΤ Νο 5, 6 & 7 που εμπίπτουν σε καθεστώς netmetering, εντείνοντας το πρόβλημα της λανθασμένης μεθοδολογίας εκκαθάρισης. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για τους προμηθευτές ενέργειας, ανακύπτει και για τις μη τηλεμετρούμενες παροχές net-metering XT, σε περίπτωση που κατά την περίοδο εκκαθάρισης, η εγχυθείσα από τους εν λόγω πελάτες ενέργεια υπερβαίνει την απορροφηθείσα. Καθίσταται επομένως αναγκαία η άμεση διόρθωση των εν λόγω διατάξεων του «Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης» καθώς και η εκτέλεση διορθωτικών αναδρομικών εκκαθαρίσεων στις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης».
Ο ΕΣΠΕΝ ζητά την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου σφάλματος που ζημιώνει καταφανώς τη δραστηριότητα της προμήθειας και λειτουργεί προφανώς ως σημαντικό αντι-κίνητρο για την εκπροσώπηση των εν λόγω πελατών από τους προμηθευτές ενέργειας».
Η επιστολή στη ΡΑΕ
Ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή που είχε στη ΡΑΕ θέτοντας το θέμα έκανε λόγο για σημαντική οικονομική ζημία που ανακύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας, εξαιτίας του προφανούς ζητήματος ως προς την τεχνική ορθότητα της μεθοδολογίας που προβλέπεται στη συγκεκριμένη διάταξη του Εγχειριδίου και επεσήμανε ότι καθίσταται αναγκαία η άμεση διόρθωση του σφάλματος αυτού και η εκτέλεση διορθωτικών εκκαθαρίσεων με τις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΕΣΠΕΝ προς τη ΡΑΕ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η αναδρομική εκτέλεση των διορθωτικών εκκαθαρίσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανά Περίοδο Εκκαθάρισης, ώστε να αντικατοπτρίζει τα ανά περιόδους δεδομένα και την αντίστοιχη έντονη οικονομική ζημία των προμηθευτών. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου, καθίσταται προφανές ότι οι προμηθευτές δε θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους της Πολιτείας για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και θα αναθεωρήσουν την πολιτική τους αναφορικά με την ανάληψη της εκπροσώπησης των εν λόγω πελατών. Η σαφής ανάγκη άμεσης τροποποίησης της συγκεκριμένης διάταξης του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Άρθ. 19, παράγραφος 1) και εκτέλεσης αναδρομικών εκκαθαρίσεων που λαμβάνουν υπόψη τη διόρθωση ανά Περίοδο Εκκαθάρισης, καθίσταται ακόμη επιτακτικότερη, εν όψει της ήδη αυξητικής τάσης του αριθμού των πελατών με τηλεμετρούμενο μετρητή διπλής κατεύθυνσης, καθώς ασφαλώς και του πρόσφατου σχεδίου RePowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τοποθετεί την αυτοπαραγωγή ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Σύνδεσμος μας σημειώνει την ανάγκη συνολικής επαναξιολόγησης του πλαισίου διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής τόσο στη Μέση Τάση όσο και στη Χαμηλή Τάση, προκειμένου να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των οικονομικών εκκαθαρίσεων που αφορούν αυτή, και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές και διογκούμενες στρεβλώσεις εις βάρος των προμηθευτών, οι οποίες –σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν άμεσα– θα είναι ακόμη δυσκολότερο να αρθούν στο μέλλον.»