Η λογική της επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο πρέπει να εγκαταλειφθεί αναφέρουν αναλυτές σε μια περίοδο που επικράτησε χάος στην Ελλάδα με πιο καύσιμο είναι το πιο αποδοτικό και πιο φθηνό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας όπως της Γερμανίας κινείται στην κατεύθυνση του να πέσει το κόστος στις αντλίες θερμότητας και αποτελούν κομβικό σημείο στο REPowerEU σε συνδυασμό με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.
Στη χώρα μας υπάρχει το πλεονέκτημα ότι πάρα πολύ λίγος κόσμος συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης έχει φυσικό αέριο στο σπίτι του, άρα δεν είναι η χώρα μας εξαρτημένη από το φυσικό αέριο σε τομείς εκτός της ηλεκτροπαραγωγής. Αναλυτές αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως χρειάζεται πρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας, καθώς στο πρόγραμμα εξοικονομώ μόνο ένα μικρό ποσοστό επιδοτείται ενώ πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις για τις αντλίες θερμότητας για να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πως «ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί μήπως η καλύτερη συνάρτηση κόστους οφέλους είναι να υπάρχει συνδυασμός aircondition και αντλιών θερμότητας για να είναι μικρότερο το κόστος εγκατάστασης σε ένα σπίτι. Άρα χρειάζονται πόροι να διοχετευτούν όχι μόνο στα νοικοκυριά που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, πρέπει να απλωθεί η βεντάλια» προσθέτουν.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας πρόκειται να εκτοξευθούν σε επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιταχύνει την υιοθέτησή τους, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι αντλίες θερμότητας χαρακτηρίζονται ως μια λύση αποδοτική και φιλική προς το κλίμα, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς και επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του IEA The Future of Heat Pumps. Η αγορά αντλιών θερμότητας αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, λόγω της πτώσης του κόστους και των ισχυρών κινήτρων. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% το 2021, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας. Στην πρωτοπορία ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αυξήθηκαν κατά περίπου 35%. Οι πωλήσεις το 2022 πρόκειται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ ως απάντηση στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ειδικά στην Ευρώπη.