«Αυτό που ζητάμε από την πρώτη στιγμή και ήδη από το καλοκαίρι του 2021, είναι μία δέσμη μέτρων δημοσιονομικού – ρυθμιστικού – ελεγκτικού χαρακτήρα. Μειώσεις εμμέσων φόρων στα καύσιμα με αντίστοιχη, αυστηρή και όχι προσχηματική, φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών», σημειώνειοΟ Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος ΜSc in Energy Strategy, Law &Economics στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κύριε Φαραντούρη να εφησυχάσουμε στο θέμα της ενέργειας για το 2023 κ. Φαραντούρη; Να περιμένουμε επάρκεια ποσοτήτων στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας;
Κανένας εφησυχασμός. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εφησυχασμός που αρχικά επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στο ξεκίνημα της κρίσης οδήγησε στο τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο εφησυχασμός στο καλοκαίρι του 2021 έγινε ολιγωρία στη λήψη μέτρων τον χειμώνα 2021-2022 και ασύγγνωστη - αν όχι σκόπιμη - καθυστέρηση ρυθμιστικής παρέμβασης έκτοτε. Όλα αυτά αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια (που δεν είναι τίποτε άλλο από υψηλό ενεργειακό κόστος). Διότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι σήμερα η ενεργειακή επάρκεια. Οι ροές φυσικού αερίου συνεχίζονται κανονικά τόσο από την Ρωσία (μέσω του αγωγού Turk Stream), όσο και από τη Κασπία-Τουρκία (μέσω του αγωγού ΤΑΡ) καθώς και οι παραλαβές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
Και όσον αφορά στις τιμές;
Η Ελλάδα για 20η συνεχόμενη μέρα έχει την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.
Και στη χώρα μας; Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το βασικό πρόβλημα;
Όπως είπα, το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η ενεργειακή επάρκεια, όπως ίσως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. στη Γερμανία κλπ. Το πρόβλημα μας είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο κινείται ανεξέλεγκτο και η Κυβέρνηση προσπαθεί να ξορκίσει με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς χωρίς να προχωρά σε γενναία και αποφασιστικά ρυθμιστικά και δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόβλημα της χώρας μας εδώ και δύο χρόνια είναι και παραμένει το ενεργειακό κόστος, αναφορικά με το οποίο για ακόμα μία εβδομάδα (και μεσοσταθμικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022) είμαστε οι αρνητικοί πρωταθλητές στην Ευρώπη. Και το οποίο δεν αφορά μόνο τους λογαριασμούς του ρεύματος ή την τιμή στην αντλία του βενζινάδικου, αλλά ενσταλάζει και αντανακλάται σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Η κυβέρνηση τι μέτρα οφείλει να λάβει;
Αυτό που ζητάμε από την πρώτη στιγμή και ήδη από το καλοκαίρι του 2021, είναι μία δέσμη μέτρων δημοσιονομικού – ρυθμιστικού – ελεγκτικού χαρακτήρα. Μειώσεις εμμέσων φόρων στα καύσιμα με αντίστοιχη, αυστηρή και όχι προσχηματική, φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών. Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, τόσο στο Χρηματιστήριο (ηλεκτρικής) Ενέργειας όσο και στην αγορά πετρελαιοειδών. Και εκτεταμένοι έλεγχοι και εποπτεία της αγορά για καρτέλ και άλλες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα με την άσκηση ενεργειακής και τιμολογιακής πολιτικής που οδηγεί την καταναλωτική συμπεριφορά μέσω της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, αντί της κερδοσκοπικής κούρσας και των υπερκερδών.