Στο επίκεντρο των διαφωνιών είναι η διάρκεια κατά την οποία οι χώρες μπορούν να επιδοτούν τις υπάρχουσες μονάδες, χρησιμοποιώντας νέες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με το κράτος.
Η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά της ΕΕ δίνοντας σε ορισμένα κράτη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από την άλλη σύμφωνα με το Reuters η Γαλλία, η οποία είχε υποστηρίξει την πρόταση επιδότησης, είπε ότι ο περιορισμός της χρήσης τέτοιων επιδοτήσεων ενέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Πολωνία, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το σύστημα στήριξης για εργοστάσια άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια. Το πιο πρόσφατο προσχέδιο θα επέτρεπε στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις άνθρακα έως το 2028, αλλά πρόσθεσε όρους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του αντίκτυπου στους στόχους μείωσης του CO2. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να καταστήσει πιο σταθερές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και να αποφύγει την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου άφησαν τους καταναλωτές στα ύψη. Μόλις συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, οι χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αβεβαιότητα στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν ειδικότερα μετά τις αναταραχές στη Ρωσία. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 13%. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των παρατεταμένων διακοπών στην παραγωγή στη Νορβηγία να αντιμετωπίσουν την υποτονική ζήτηση. Οι έμποροι παρακολουθούν τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας στη Ρωσία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας προς την Ευρώπη.