Τότε η λιγνιτική παραγωγή ήταν 794.904 GWh όταν τώρα είναι 371.479GWh. Η μείωση αυτή σημειώθηκε κατά την διάρκεια μιας περιόδου όπου επικρατούσαν τουλάχιστον το πρώτο 15νηθημερο του μήνα υψηλές θερμοκρασίες με τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο η λιγνιτική παραγωγή ήταν 591.388GWh. Μόνο η μονάδα της Πτολεμαίδας 5 ξεπέρασε το 30% στον συντελεστή χρησιμοποίησης.
Όλα αυτά την ώρα που τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη η λιγνιτική παραγωγή «εξαφανίστηκε» από το ενεργειακό μείγμα. Βέβαια και η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 5,5GW, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης τις βραδινές ώρες να καλύπτεται από την θερμική παραγωγή.
Πρόσφατα η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως τα πρόσφατα αποτελέσματα προσομοίωσης των σεναρίων που περιγράφονται στην υπό ολοκλήρωση εθνική Μελέτη Επικινδυνότητας για τον επερχόμενο χειμώνα δεν δείχνουν περιπτώσεις σημαντικού ελλείματος φυσικού αερίου με σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα, ιδίως καθώς σε σχέση με τον περσινό χειμώνα:
α) έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660MW και β) πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια δέσμευσης δυναμικότητας για να εξυπηρετήσουν τόσο την ελληνική αγορά όσο και την αγορά των Βαλκανίων.